Ovo je metoda koju želite koristiti za pisanje EU projekata

Autor: Ariana Vela , 08. svibanj 2013. u 08:52
Thinkstock

Početkom 90-ih godina Europska komisija usvojila je princip metodologije upravljanja projektnim ciklusom…

Preuzeto s portala www.eu-projekti.info

Početkom 90-ih godina Europska komisija usvojila je princip metodologije upravljanja projektnim ciklusom kao temeljni alat za izradu i upravljanje projektima utemeljen na principu logičke matrice s ciljem unapređivanja kvalitete i provedbe projekata. Dotad je navedenu metodologiju provodio niz međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi, Europska banka za obnovu i razvoj te Svjetska banka.

UPC metodu važno je koristiti zato što su projekti loše planirani i pripremljeni, često bez važnosti za korisnike, rizici se nedovoljno uzimaju u obzir, ignoriraju se čimbenici koji utječu na dugoročnu održivost projekta, a prethodna iskustva i pouke rijetko se ugrađuju u nove programe i praksu.

Projektni ciklus predstavlja tijek projekta koji se odvija u nekoliko ključnih faza koji obuhvaćaju cijeli njegov životni vijek, dok metodologija UPC osigurava važnost, mogućnost provedbe i održivost projekta.

To u konačnici znači da su projekti povezani s ciljevima sektora, države i Europske unije, korisnici uključeni u proces planiranja od samog početka, problemi temeljito analizirani, ciljevi jasno određeni u smislu koristi za ciljne skupine projekta, logični i mjerljivi rizici, pretpostavke i sposobnosti provedbenih institucija prethodno identificirani, aktivnosti praćenja provedbe usredotočene na relevantna ostvarenja, uspostavljeni preduvjeti za financijsku održivost, odnosno financiranje aktivnosti nakon prestanka podrške projektu, uspostavljeni preduvjeti za institucionalnu održivost, odnosno provedbu aktivnosti nakon završetka projekta, kao i političko-programsku održivost kao mogući povoljan utjecaj na propise, pravila, postupke i javne politike.

Projektni ciklus utemeljen je na nekoliko važnih načela, a to su strukturirano donošenje odluka zasnovano na dobroj informiranosti, uključivanje dionika u donošenje odluka, pristup “logičke matrice” u planiranju (sveobuhvatna i konzistentna analiza situacije kao osnova za osmišljavanje i vođenje projekta), održivost (mehanizmi za osiguravanje kontinuirane dobrobiti / koristi za korisnike) i integrirani pristup (standardizirani obrasci osiguravaju cjelovitu pripremu aktivnosti i proračuna te stalno praćenje ključnih pitanja).

Za metodologiju upravljanja projektnim ciklusom karakterističan je upravo pristup logičke matrice kao niz alata koji se koriste prilikom planiranja i provedbe projekata. Uporabom tzv. interventne logike, omogućuje se kvalitetno i strukturirano planiranje projekata kojima prethodi nekoliko analiza ključnih za uspostavu kvalitetne projektne strategije i postizanje rezultata. Korištenjem navedene metodologije ostvaruju se pretpostavke za kvalitetnu i efikasnu provedbu projekta i izbjegavaju česte i nepotrebne pogreške.

Izvorni članak pročitajte ovdje

 

Komentirajte prvi

New Report

Close