Kazne na rasprodaji, od dva prekršaja platiš jedan

Autor: Agencija VLM , 31. siječanj 2013. u 11:13
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kazne su na rasprodaji ili na popustu, 50 ili 30 posto, ovisno kad ih platiš – rekao je laburist Branko Vukšić.

Tko prizna pola mu se prašta, platiš jedan dobiješ dva i slične uzrečice koristili su zastupnici u opisivanju Vladinog prijedloga izmjena Prekršajnog zakona koji je pred njima branio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ministar je naveo kako broj zaostataka prekršajnih slučajeva godišnje raste za 10 do 12 tisuća, s tendencijom rasta, a da bude naplaćeno svega 12 posto izrečenih kazni. Namjera je izmjenama zakona olakšati pritisak na sudove i povećati naplatu kazni, a to se, među ostalim namjerava napraviti plaćanjem pola kazne na licu mjesta ili dvije trećine u određenom roku. Relativna zastara se ukida, a apsolutna zastara smanjuje se s 4 godine na 3 plus 1, objasnio je Miljenić, gdje bi se samo u iznimnim slučajevima išlo na produženje postupka na tu jednu dodatnu godinu.

– Uvodimo "beznačajni prekršaj" a to je institut koji postoji u kaznenom zakonu pa nije logično da ne bude i u prekršajnom – rekao je Miljenić.

Laburist Branko Vukšić najavio je kako će klub laburista podržati zakon, ali ga to nije s priječilo da ih malo ismije.

– Platiš jedan dobiješ dva, uskoro će to važiti u prometu i na sudovima. Za dva prekršaja izvadiš keš i platiš samo jedan. Kazne su na rasprodaji ili na popustu, 50 ili 30 posto, ovisno kad ih platiš – govorio je Vukšić i dodao kako zakon pokazuje toliko dobre volje da će ga neki građani namjerno kršiti samo da na svojim leđima osjete blagu ruku države. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Drugim riječima poziv za prekršaje. Ovo je praktički smanjivanje kazni i pogodovanje prekršiteljima. Kad je smanjenje ili opraštanje kazni imalo pozitivan utjecaj? Ali poslije ideje da se povećanjem plaće nekim dužnosnicima zapravo prevenira(!) korupcija, jer institucije u kojima oni odlučuju raspolažu sa velikim količinama novca i te institucije imaju važnu ulogu u utvrđivanju različitih statusa,ovo je zapravo logično.U ovoj državi.

Ajme majko, koja prilika za lihvare i credit firme sa stupa.

Odmah otvoorim firmu, platim koji god od dva ili više računa, uz uzimanje uknjižbe na nekretninu.

Platim 2000 kn kazne, kamata je 50% a ako se ne plati dio kuće ide meni.

Super prilika za sve poduzetnike.

Da u nas uvedu sistem ko u Sloveniji nikad nitko ne bi bio kaznjen za prekrsaj.

…hmmm,ili se možda varam,tražit će i dalje,al će i njima cijena pasti…usput u Sloveniji policajci ne mogu naplaćivat kazne na licu mjesta,pa im korupcija policajaca nije poznata…

New Report

Close