Zbog batina na igralištu država mora isplatiti 7.500 eura

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2013. u 15:06
Ilustracija / thinkstock

Sagledavši sve Europski sud za ljudska prava zaključio je kako napad na 13-godišnjaka od strane odraslog muškarca predstavlja povredu mladićevih konvencijskih prava.

Zbog batina što ih je dobio na školskom igralištu u Dubrovniku prije gotovo 10 godina Tomislav Remetin morao je po pravu čak do Strasboruga. I konačno ju je dočekao, jer je Europski sud za ljudska prava zaključio kako mu je prekršeno pravo na privatnost, zbog čega mu Hrvatska mora platiti 7.500 eura odštete, piše Novi list.

Remetina je na igralištu napao otac drugog dječaka, s kojim se posvađao zbog lopte. Povukao ga je za majicu i nekoliko ga puta udario po glavi i leđima, da bi mu na kraju uzeo sinovljevu loptu. Remetin je slučaj prijavio dubrovačkoj policiji koja je uspjela identificirati nasilnog oca. Mjesec dana kasnije na zahtjev dubrovačke policije pokrenut je prekršajni postupak protiv nasilnog muškaca. Sudilo mu se zbog remećanja javnog reda i mira. Ispitan je tek u lipnju 2004. godine, da bi u travnju 2005. godine slučaj pao u zastaru. 

Tužiteljstvo je na kraju odustalo od kaznenog progona, uvjereno kako nema dovoljno dokaza protiv optuženika, nakon čega je Remetinov otac izjavio da će osobno preuzeti postupak protiv muškarca koji mu je pretukao sina. No, ni u tom postupku nisu dokazali optuženikovu krivnju. Oslobođen je uz obrazloženje da je Remetin isprovocirao njegove postupke. Kako im je propao i pokušaj ishođenja 10.000 kuna odštete u parničnom postupku na dubrovačkom sudu, te kada su Vrhovni i Ustavni sud RH odbacili sve njihove žalbe, Remetini su krenuli po pravdu u Strasbourg. Sagledavši sve Europski sud za ljudska prava zaključio je kako napad na 13-godišnjaka od strane odraslog muškarca, koji je na kraju prošao nekažnjeno predstavlja povredu mladićevih konvencijskih prava i to prije svega prava da država osigura zaštitu njegovog fizičkog i moralnog integriteta, piše Novi list. Hrvatska Remetinu mora platiti 7.500 eura odštete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close