Direktor ESM-a zabrinut zbog političke situacije u Italiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2012. u 08:58
Klaus Regling / EPA

Odgovarajući na Montijeve i Berlusconijeve najave direktor novog fonda za europsku pomoć koji je zamijenio ESFS, smatra kako je “važno” da Rim nastavi reforme u interesu Italije i čitave eurozone.

Direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling izrazio je zabrinutost zbog političke situacije u Italiji, gdje je sadašnji premijer Mario Monti najavio svoju neopozivu ostavku a bivši premijer Silvio Berlusconi svoj povratak u politiku, u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung od ponedjeljka. "Italija je u ovoj godini počela važne reforme. Tržišta su dosad pozitivno reagirala, ali su pokazala zabrinutost nakon prošlotjednih događaja", rekao je Regling za njemački list.

Odgovarajući na Montijeve i Berlusconijeve najave direktor novog fonda za europsku pomoć koji je zamijenio ESFS, smatra kako je "važno" da Rim nastavi reforme u interesu Italije i čitave eurozone. Monti je u subotu najavio svoju "neopozivu" odluku da dade ostavku kada prođe glasovanje o proračunu predviđeno do konca godine. Tu je svoju odluku objavio dok su tržišta bila zatvorena kako bi spriječio neugodne reakcije.

Regling je u vezi s pozajmicama Grčkoj rekao da se protivi snižavanju kamatne stope i da Fond za spašavanje već odobrava Ateni istu stopu po kojoj i sam uzajmljuje. "Ako stope budu i dalje padale, zemlje članice morat će nadoknaditi razliku iz svojih nacionalnih proračuna", upozorio je, istaknuvši da "druge mogućnosti nema".

Komentirajte prvi

New Report

Close