Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

MI Ravlić ulaže 12 mil. eura

Autor: Marija Ljubičić (VLM)
11. studeni 2012. u 22:01
Podijeli članak —
Ivana i Mario Ravlić polako od oca preuzimaju upravljanje nad kompanijom/PIX

Ravlići se namjeravaju s ovom investicijom prijaviti za novac iz europskog programa IPARD.

MI Ravlić u završnoj je fazi pripreme ulaganja koje procjenjuju na 12 milijuna eura. Osim najmodernije klaonice u ovom dijelu Europe cilj im je osigurati šok-tunel za hlađenje i liniju za rasijecanje mesa, robotizirano skladište i pakirnicu kako bi zaokružili sve procese mesne industrije.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

U planu je gradnja novog objekta na tri etaže, tlocrtne površine 12.000 četvornih metara. "Iz klaonice meso će automatski ulaziti u robotizirani šok-tunel predviđen za hlađenje svinjskih i goveđih polovica u kojemu će se pomoću hladnog vjetra maksimalno brzo rashlađivati meso istovremeno zadržavajući vlagu. Za potrošače će to značiti dugotrajnije i još kvalitetnije meso, a za nas višestruke uštede zbog smanjenja kala i vremena hlađenja za 30 posto", objašnjava Ivana Ravlić, članica Uprave obiteljske kompanije Ravlić. Ovo ulaganje uključuje i automatsku liniju za rasijecanje svježeg mesa te liniju za narezivanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda.  "Budući da sve veći broj trgovačkih lanaca traži pakiranje u map i plitice, instalirat ćemo i liniju za pakiranje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda u kontroliranoj atmosferi. Map je pakiranje većih komada rasječenog mesa, dok je pakiranje u plitice predviđeno za manje količine mesa namijenjene krajnjim potrošačima", objašnjava Ivana Ravlić i dodaje kako će njihove proizvode konzervirati hladan zrak iz šok-tunela. Pakiranje pomoću inertnog plina dodatno će održati svježinu svježeg mesa i produžiti trajnost. Hladni skladišni kapaciteti nedovoljni su za potrebe proizvodnje pa će u novom objektu biti izgrađene i hladnjače te robotizirano skladište koje automatski odvaja izabrano meso i slaže ga u kamion za otpremu.

MI Ravlić u završnoj je fazi pripreme ulaganja koje procjenjuju na 12 milijuna eura. Osim najmodernije klaonice u ovom dijelu Europe cilj im je osigurati šok-tunel za hlađenje i liniju za rasijecanje mesa, robotizirano skladište i pakirnicu kako bi zaokružili sve procese mesne industrije.

U planu je gradnja novog objekta na tri etaže, tlocrtne površine 12.000 četvornih metara. "Iz klaonice meso će automatski ulaziti u robotizirani šok-tunel predviđen za hlađenje svinjskih i goveđih polovica u kojemu će se pomoću hladnog vjetra maksimalno brzo rashlađivati meso istovremeno zadržavajući vlagu. Za potrošače će to značiti dugotrajnije i još kvalitetnije meso, a za nas višestruke uštede zbog smanjenja kala i vremena hlađenja za 30 posto", objašnjava Ivana Ravlić, članica Uprave obiteljske kompanije Ravlić. Ovo ulaganje uključuje i automatsku liniju za rasijecanje svježeg mesa te liniju za narezivanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda.  "Budući da sve veći broj trgovačkih lanaca traži pakiranje u map i plitice, instalirat ćemo i liniju za pakiranje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda u kontroliranoj atmosferi. Map je pakiranje većih komada rasječenog mesa, dok je pakiranje u plitice predviđeno za manje količine mesa namijenjene krajnjim potrošačima", objašnjava Ivana Ravlić i dodaje kako će njihove proizvode konzervirati hladan zrak iz šok-tunela. Pakiranje pomoću inertnog plina dodatno će održati svježinu svježeg mesa i produžiti trajnost. Hladni skladišni kapaciteti nedovoljni su za potrebe proizvodnje pa će u novom objektu biti izgrađene i hladnjače te robotizirano skladište koje automatski odvaja izabrano meso i slaže ga u kamion za otpremu.

Sve to, ističe Ivana Ravlić, dodatno će povećati sigurnost rada te podignuti higijenske uvjete na maksimalnu razinu. "Ovim ulaganjem predviđena je i kupnja linije za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koja će biti smještena na prvoj etaži, dok će druga etaža, koju smo projektirali za proizvodnju polutrajnih proizvoda, u ovoj fazi ostati prazna", kaže Mario Ravlić, Ivanin brat i član Uprave. S ovom investicijom Ravlići namjeravaju konkurirati za sredstva iz IPARD programa. U sklopu Ravlić grupe je tvrtka Agroravlić, koja proizvodi žitarice za stočnu hranu i prodaju na burzi. Uz vlastitu junad u tovu kod kooperanata, Ravlići ovim ulaganjem idu prema zaokruživanju svih procesa u mesnoj industriji. Kako je maloprodaja dobar izvor gotovine i siguran plasman za proizvode, Ravlić ima 22 vlastite mesnice. "Pripremamo otvorenje nove mesnice u Vukovaru. Najudaljenija je u Čakovcu, a planiramo se proširiti u Slavonski Brod i Varaždin te možda sljedeće godine u Zagreb", zaključuje Mario Ravlić.

Rezultati

Lani ostvarili 105,4 milijuna kuna prihoda

U okviru obrta Ravlić uz mesnu industriju je još i maloprodajna mreža mesnica te restoran Plavi Podrum. U prošloj je godini Ravlić ostvario 105,4 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je rast od 10,4 posto u odnosu na 2010. Oko 50 posto ukupnog prihoda ostvaren je kroz vlastite mesnice. Neto dobit prošle je godine iznosila 5,9 milijuna kuna, a godinu prije iznosila je 5,3 milijuna kuna. Zajedno s poljoprivrednom tvrtkom Agroravlić Ravlić grupa zapošljava 250 radnika. Ivana i Mario Ravlić polako preuzimaju upravljanje kompanijom od oca Zlatka Ravlića.

Autor: Marija Ljubičić (VLM)
11. studeni 2012. u 22:01
Podijeli članak —
Komentari (1)
Pogledajte sve

Eto uspjesne price iz HR. Predindustrijki obrt. Klaonicavelikodusno financirana od EU. Svaka cast. Koliki je value added? 0,2% Mocno!

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close