Terra Alka i Winnetouland vabit će goste

Autor: Marija Crnjak , 21. listopad 2012. u 22:00
U Strategiji turizma predložen je zaokret

Strategija obuhvaća 150 investicijskih projekata koji su pod kontrolom javnog sektora.

Winnetouland u zadarskom zaleđu, Park Krapinskog pračovjeka, hotelski resorti na mjestu bivše tvornice Hartera i cementare u Umagu, četiri marine za megajahte, golf na Krku i spa hotel u Daruvarskim toplicama, samo su neke od ideja investicijskih projekata koji bi u idućih osam godina trebali zaživjeti uz pomoć javnih i privatnih investicija te novca europskih fondova, te tako produljiti turističku sezonu u Hrvatskoj i udvostručiti turistički prihod do iznosa od 16 milijardi eura godišnje. Predlaže se to u upravo dovršenom Nacrtu strategije hrvatskog turizma čiju izradu potpisuje Institut za turizam, a ako se provedu sva rješenja navedena u Strategiji, za nove smještajne kapacitete i sadržaje koji će ih puniti do 2020. godine realizirat će se ulaganja od desetak milijardi eura. Velik dio od stotinjak predloženih velikih hotela i resorta graditi će se na lokacijama postojećih vojnih ili industrijskih postrojenja. Osim Muzila u projektu Brijuni rivijera, na popisu lokacija za nove hotelske projekte tako će se naći i bivša cementara u Umagu, kamenolom Antenal u Novigradu, riječka Hartere te tvornica Ferolegura u Šibeniku.Iako će se većina od 60-tak novih kampova graditi na Jadranu, Institut za turizam predvidio je i nekolicinu kampova na kontinentu, u gradovima (Zagreb, Osijek, Varaždin, Slavonski Brod), uz ribnjake, jezera (Lokvarsko jezero), obalna zaleđa (Konavle).

Golf, a ne nekretninski biznis

Predlaže se 28 lokacija za golf igrališta, sedam na kontinentu (Golf & country club Zagreb u Blatu, Krašić, Novi Dvori – Zaprešić, dva u Slavoniji), jedanaest golf terena imat će Istra, Kvarner tri (dva na Krku), a južni Jadran osam terena, uključujući Srđ. Vlada je zainteresirana za golf na Srđu, no i ministar turizma Veljko Ostojić već ranije je kazao da golf ne može biti povezan s nekretninskim biznisom, što se napominje i u Strategiji.Sasvim novi segment turizma kojeg je Institut stavio u svoj prijedlog su zabavni tematski parkovi. U planu je otvaranje pet vodenih parkova (Varaždinske Toplice, Topusko, Lipik, Šmidhen, Osijek), zabavno poučnih parkova, (Park krapinskog pračovjeka, Vučedolske kulture, tehnološki parkovi Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Fausta Vrančića, park bajki Ivane Brlić Mažuranić). Dugopolje kraj Splita trebalo bi dobiti Park 101 dalmatinera, Sinjsko polje park 'Terra alka', Zadarsko zaleđe Winnetouland.Kako je prilikom predstavljanja nacrta na Danima hrvatskog turizma istaknuo jedan od autora Neven Ivandić, Strategija obuhvaća 150 investicijskih projekata koji su pod kontrolom javnog sektora.

40 novih lokacija

"To je knjiga ideja koja će biti osnova za definiranje investicijskog portfelja, a obuhvaća izgradnju na 40 novih lokacija, od toga svega pet greenfield ulaganja, a ostatak je prenamjena državne imovine. Najviše greenfielda bit će u kampovima, nautičkom sektoru i tematskim parkovima", kaže Ivandić. Ministar Ostojić pozvao je na javnu raspravu u idućih mjesec dana, kako bi se nakon toga priredio konačni dokument. "Želimo dobiti odgovore kako dugoročno upravljati budućnošću i štititi krajolik", kazao je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close