Kako je propao hrvatski vojni Google Earth?

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2012. u 11:45

Vojna policija istražuje ugovor o nabavi Ministarstva obrane jer postoje indicije da je MORH tim poslom izgubio desetke milijuna kuna. Radi se o ugovoru koji se finalizirao 2006. godine, a kojim su Oružane snage trebale dobiti digitalizirane topografske karte čitave Republike Hrvatske, piše Novi list.

Ugovor je bio potpisan s Geofotom, nekad izuzetno probitačnom tvrtkom, koja se danas nalazi u financijskim problemima. Ugovor se nije odnosio samo na vojsku, već se radilo o zajedničkom projektu više državnih institucija na izradi topografske karte u mjerilu 1:25.000, dok je za vojsku trebalo samo obaviti digitalizaciju svih karata, što je klasični NATO-standard. Za Novi je list u Ministarstvu obrane potvrđeno kako Oružane snage još nisu u svoj sustav uvele niti jednu jedinu kartu, a glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović rekao je da je razlog tome što “isporučeni materijali ne zadovoljavaju postavljene standarde”. Dodao je i kako je određeni dio dogovorenih i plaćenih radova ipak realiziran te se oni nalaze u “određenom stupnju završenosti”.

Od ugovora ukupne vrijednosti 79,48 milijuna kuna, MORH je Geofotu isplatio 66,66 milijuna (s PDV-om), a realizirano je 44,8 milijuna kuna (bez PDV-a). U Ministarstvu obrane kažu kako je to puno manje od plaćenog pa su sva daljnja ulaganja u projekt zaustavljena dok Geofoto ne odradi već plaćene ugovorne obveze. Šimatović je za Novi list i službeno potvrdio da vojna policija istražuje cijeli posao s Geofotom.

Nova je garnitura u MORH-u nakon svog dolaska pronašla taj sumnjiv ugovor. Pročešljani su svi vredniji ugovori, a među onim sumnjivima za oko je zapeo i ovaj s Geofotom. Zbog toga je iz MORH-a poslan Državnom odvjetništvu, a oni su ga opet vratili u MORH, uz preporuku da Vojna policija obavi istragu, jer su potpisnici ugovora s državne strane bili djelatne vojne osobe.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poštovani

Osobno poznajem večinu vlasnika Google Earth i osobno smatram da takve objede ne stoje, jer da to nije napravila firma Google Earth Hrvatska napravila bi Google Earth Amerika. Ne znam ali smatram da USKOK treba sve ispitati a ne vojna policija. Na mojoj web stranici Google Hrvatska ima više karata topografske karte u mjerilu 1:25.000,vojnog značaja za Hrvatsku, i to me nije puno koštalo, a taj iznos je astronomska suma, tako da ću provjeriti na Google Earth jer znam da su točni i precizni, http://www.google.hr

New Report

Close