Todorićevo obećanje Srbiji: Sto milijuna eura i bez otpuštanja

Autor: Danijela Jozić,VLM; Rato Petković,VLM , 08. ožujak 2012. u 12:10

Prema nekim procjenama, ove će godine u Srbiji bez posla ostati 100.000 ljudi, a pojedini investitori najavili su povlačenje ili su već otišli

Izjava Ante Todorića, potpredsjednika Agrokora, da će taj koncern ove godine na tržištu Srbije investirati sto milijuna eura snažno je odjeknula u tamošnjim medijima. Ante Todorić je to rekao na Kopaoniku gdje se ovih dana održava Business Forum 2012, a riječ je o tradicionalnom skupu srbijanskih ekonomista na kojem su gostovali i regionalni gospodarstvenici i veleposlanici. Govoreći za B92 u utorak, Todorić nije precizirao o kojim je ulaganjima riječ pa smo u koncernu Agrokor u srijedu pokušali doznati više detalja.

Sedam tisuća zaposlenih
“U Srbiju ćemo uložiti 100 milijuna eura, direktno i s partnerima, primarno u maloprodajnu mrežu, uljni biznis i u distribuciju”, rečeno nam je u Agrokoru. Ulaganje ponajprije u maloprodaju odnosi se na trgovački lanac Idea. Prema posljednjim dostupnim podacima za poslovanje u 2010. godini, Idea je imala prihod od 392 milijuna eura, a iako su u odnosu na godinu prije rasli gotovo 20 posto, tvrtka je iskazala minus od 22 milijuna eura. Idea je prije nešto više od tri godine dobila od EBRD-a kredit od 70 milijuna eura upravo za razvoj mreže, no očito su tvrtki potrebna daljnja ulaganja s obzirom na utakmicu s Maxijem (Delhaize Group) koji je lider na tržištu te s drugoplasiranim Mercatorom koji bilježi jako dobar rezultat u Srbiji (530 milijuna eura prihoda u 2011.) Agrokor je dosad u Srbiji investirao više od 450 milijuna eura i najveći je hrvatski ulagač na tom tržištu. Srpska priča Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, počela je 2003. godine kad je kupio industriju smrznute hrane Frikom, potom tvornicu ulja Dijamant. Usto je Agrokor vlasnik i Kikindskog mlina te tvrtke Nova Sloga, proizvođača mineralne vode Mivela. Lani je Agrokor uložio deset milijuna eura u farmu za tov junadi te u distributivni centar voća i povrća u Vojvodini. Todorić u Srbiji zapošljava više od 7000 ljudi (ukupno koncern ima više od 40.000 zaposlenih u regiji).

Povlačenje investitora
Na naše pitanje kolika se ulaganja planiraju doma, iz koncerna poručuju: “Što se tiče Hrvatske, i ove godine planiramo investirati 1,4 milijarde kuna u sve segmente poslovanja, i maloprodaju i prehrambenu industriju. Riječ je o iznosu investicija otprilike jednakom prošlogodišnjem.” Inače, na Kopaoniku je bilo još hrvatskih biznismena, ali navodno nitko nije pobudio veće zanimanje medija. Vjerojatno bi tako prošao i Ante Todorić da nije najavio znatno ulaganje kao i da nijedan radnik zaposlen u Agrokorovim tvrtkama u Srbiji neće biti otpušten. To je zvučalo ugodno za tamošnja uha jer se prema nekim procjenama očekuje da će ove godine u Srbiji bez posla ostati najmanje 100.000 ljudi. Najava Agrokorova ulaganja dolazi i u trenutku kad su pojedini investitori najavili povlačenje ili su napustili Srbiju. US Steel je već vratio vladi željezaru u Smederevu, dok investicijski fond Salford prodaje najveću mljekarsku industriju Imlek nizozemskoj Campini.

Urednik novog magazina

‘S Todorićem je Srbija imala sreće’
“Trgovački lanac Idea osiromašio je ponudu u posljednje vrijeme i čini se da ima određenih problema. No proizvodne Agrokorove tvrtke u Srbiji ubrajaju se u top-grupu inozemnih ulaganja na našem tržištu. Investicije u Frikom i Dijamant su vrhunske ne samo po njihovoj financijskoj vrijednosti nego i prema načinu na koji se vode. Srbija je imala i vrlo loših stranih ulaganja u prehrambenom sektoru i mogu reći da smo s Ivicom Todorićem imali sreće. Agrokorove investicije u proizvodnju su unaprijedile poslovanje i kvalitetu proizvoda bez ijednog sukoba sa zaposlenicima”, kaže Miša Brkić, urednik beogradskog tjednika Novi magazin.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neznam dali sam dobro pročitao neki dan da KNZM ide van iz CROBEX -a ? ? ?
I gle čuda mali A odma objavio da nezna kaj bi sa 100 milijuna pa ni pet ni šest baš s njima u Srbiju ? ? ?

DALI TA DJECA ČITAJU OBJAVE I NOVOSTI SA TRŽIŠTA ? ? ?
Srbija je neki dan ograničila marže na mnoge vrste roba i sad svjetske multinacionalke plaću i gledaju kako izaći van iz problema ( lanac DELTA i drugi ).
Totalno sam razočaran sa tom dionicom pa ta firma bu postala seljačka zadruga !

New Report

Close