U pet mjeseci rast industrijske proizvodnosti 4,8 posto

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2006. u 14:00

Tijekom svibnja 2006. godine zabilježen je pad broja zaposlenih osoba u industriji na godišnjoj razini, što je ukoliko se uzme u obzir rast industrijske proizvodnje povoljno utjecalo na rast proizvodnosti rada. Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom ovogodišnjeg svibnja broj zaposlenih osoba u industriji manji za 1,6 posto u usporedbi s istim mjesecom 2005. Međutim u usporedbi s travnjem zabilježeno je povećanje broja radnika u industriji za 0,3 posto.
Na smanjenje zaposlenosti u industriji na godišnjoj razini najznačajnije je utjecalo smanjenje broja radnika u prerađivačkoj industriji za 1,8 posto, koja zapošljava više od 86 posto ukupne radne snage u industriji. U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem najznačajnije povećanje broja radnika zabilježeno je kod izdavačke i tiskarske djelatnosti (2 posto), te proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (1,4 posto) i proizvoda od metala (1,4 posto). Najnepovoljnija kretanja zamijećena su kod proizvodnje tekstila i odjeće gdje je broj zaposlenika smanjen za 8,1 posto odnosno za 7,2 posto.
U razdoblju od siječnja pa do svibnja 2006. proizvodnost, odnosno omjer fizičkog obujma proizvodnje i razine broja zaposlenih osoba, ostvarila je rast od 4,8 posto.
(limun.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close