69 je nesretan broj za novinske izdavače

Autor: Saša Paparella , 04. siječanj 2011. u 22:00

Ninoslav Pavić ugasio je Arenu jer je sa čak 16.000 prodanih primjeraka bila neprofitabilna. Sa kioska je nestalo najviše mjesečnika

Od 2004. do kraja 2010. godine hrvatski su nakladnici prestali tiskati 262 tiskovine. Prošla je godina bilo naročito loša – prema jedinom relevantnom popisu, Evidenciji izdanih potvrda o upisu u upisnik HGK o izdavanju i distribuciji tiska, lani je iz registra brisano 69 tiskovina. Početkom godine nakon pola stoljeća izbrisana je Arena, čiji zadnji broj je izašao 29. prosinca 2009. Tjednik koji se u socijalizmu prodavao u nakladama od pola milijuna primjeraka kasnije je preuzeo EPH, ugasivši ga u trenutku kad je naklada pala na 16.000 primjeraka. Iako bi mnogi tjedni, pa i dnevni listovi, bili sretni s takvom nakladom, Ninoslav Pavić, predsjednik EPH, izjavio je za mjesečnik Banka da su ulazni troškovi Arene tako visoki da bi trebalo prodati preko 30.000 primjeraka.

Playboy spašen
“Troškovi poreza, papira, tiskanja, distribucije i ljudskog rada ne mogu se pokriti samo prihodom od prodaje. U novinskoj industriji izdanje ne može preživjeti ako je udio oglasnih prihoda najmanje 40 posto ukupnih prihoda, a Arena nije imala dovoljno oglasa”, naveo je Pavić. Nekoliko dana nakon Arene iz registra je izbrisana još jedna upečatljiva tiskovina, splitski tjednik Feral tribune, iako je u stvarnosti prestao izlaziti još 2008. Lani je ugašen jedan dnevni list, Slavonski dom. Od tjednika, nestao je đakovački Pressing, dvotjedne Jaskanske novosti i hrvatsko izdanje Kosmomolyskaye pravde. Kriza je pokosila prvenstveno mjesečnike – nestali su Insider, Zadartime, Du revija, Cafe, Križevačke novine, Sesvetske novine, te splitska Dal casa. Na gubitku su bili ljubitelji loše glazbe, jer je osječki izdavač Borbaš security prestao tiskati svoj dvomjesečnik Folk. Također, više ne izlazi niti tromjesečnik Svijet šarana. EPH je iz registra izbrisao Playboy, no ovdje nije riječ o definitivnom prestanku izlaženje, jer hrvatsko izdanje tog mjesečnika uskoro počinje izdavati srpski nakladnik Robert Čoban.

Ostalo je još 879 tiskovina
Iako službena evidencija to još nije zabilježila, lani je prestao izlaziti i dalmatinski tjednik Vrime – projekt poduzetnika Vicenca Blagaića, nije dočekao niti prvi rođendan. Blagaić je najavio prodaju projekta, a potom početak izlaženja u dvotjednom ritmu. “Ekonomska kriza je na medije utjecala više nego što smo očekivali, prihodi od oglašavanja znatno su manji od predviđenih, i dok ti prihodi ne porastu prisiljeni smo smanjiti rashode rjeđim tiskanjem”, objasnilo je tada uredništvo Vrimena, da bi vrlo brzo list prestao izlaziti. Lani je prestalo izlaziti i Civilno društvo. Unatoč najavama da će biti ugašen Vjesnik, to se ipak nije dogodilo, a održao se i Glas Istre, pogođen višednevnim štrajkom zaposlenika. Godina 2009. bila je tek nešto bolja – i prije nego što je zaživio izbrisan je EPH-ov projekt Sutra, koji je još neko vrijeme egzistirao na internetu. Kao posebno izdanje nestao je tjednik Studio, pretvoren u prilog Jutarnjeg lista. Nacionalova NCL media grupa prestala je izdavati nogometni magazin 90 minuta, te Super košarku. Od sportskih mjesečnika nestao je i Golfer. Nema više niti desničarskog tjednika Harahvati. Najveću sječu provela je Massmedia, u 2009. ugasili su sedam izdanja: Trgovina, Elektro, Instalater, Graditelj, Automobil service, Cro turizam te Le monde diplomatique, za čije je izdavanje sada zainteresirano glasilo srpske manjine u Hrvatskoj, tjednik Novosti. Od 2004. do danas, nestala je i Mila, Metro, Viva, Hacker, regionalno izdanje Banke, RRIF- ov Poslovni magazin, Osječki dom, Baranjski dom, dvotjednik Glas Siska, dnevnik Karlovački list, mjesečnik Croatiabiz, dvomjesečnici Dinamo, Moje pivo, te niz drugih od Glasila sindikata policije do polugodišnjeg Vodiča do vjenčanja. U Puli je nestao mjesečnik Regional, a tjednik Barkun prešao je na web. Nakon svih tih brisanja, u HGK- ovom upisniku ostalo je još 879 tiskovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close