Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

10 najboljih hrvatskih plavaca

Autor: Poslovni.hr
28. listopad 2010. u 22:00
Podijeli članak —

Plavac je divlje vino, proizvedeno u ekstremnim uvjetima, koje kod nas uživa kultni status, a strani vinski kritičari još ga ne razumiju

Plavac mali vjerojatno je najpopularnija vinska sorta, a nakon graševine i malvazije i najvažnija autohtona hrvatska sorta. Poznata je izreka ‘‘Svaku lozu hvali, ali plavac sadi’’. Njegova popularnost u Hrvatskoj neprikosnovena je, no ostatak svijeta ne dijeli našu zaluđenost plavcima i ne razumiju specifičnosti te sorte. Utjecajni Robert Parker je nedavno dao niske ocjene dalmatinskim vinima, pa i nekim našim razvikanim plavcima. Jedan hvarski vinar ima svoje objašnjenje za to: ‘‘Europski potrošač ima ugrađen čip caberneta i merlota, plavac je za njih predivlje vino.’’ Ovakav imidž plavca malog pokušavaju promijeniti mnogi dalmatinski vinari. Između njih je vinski stručnjak Saša Špiranec odabrao 10 vrhunskih plavaca, koji bi mogli osvajati svjetska tržišta. Većina ovih vina dolazi s najboljih položaja u Hrvatskoj, onih na južnim padinama otoka Pelješca i Hvara, proizvedenih u ‘‘ekstremnim’’ uvjetima nepristupačnih terena.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Pelješac
Madirazza Dingač barrique 2006
.
Vinarija Madirazza na Pelješcu posluje dugih 40 godina, a proizvodnja im je respektabilnih 600.000 litara godišnje. Dingač Madirazza dobiva se od prezrelog i suhvicama prošaranog grožđa Plavca malog. Tom vrhunskom vinu naglašene osobnosti svojstvena je tamna rubinskocrvena boja. Dingač Madirazza je snažno i vatreno vino koje može stići i do 17,6 vol % alkohola, ali se pretežno proizvodi u rasponu od 14-15,5 vol % alkohola.

Plavac mali vjerojatno je najpopularnija vinska sorta, a nakon graševine i malvazije i najvažnija autohtona hrvatska sorta. Poznata je izreka ‘‘Svaku lozu hvali, ali plavac sadi’’. Njegova popularnost u Hrvatskoj neprikosnovena je, no ostatak svijeta ne dijeli našu zaluđenost plavcima i ne razumiju specifičnosti te sorte. Utjecajni Robert Parker je nedavno dao niske ocjene dalmatinskim vinima, pa i nekim našim razvikanim plavcima. Jedan hvarski vinar ima svoje objašnjenje za to: ‘‘Europski potrošač ima ugrađen čip caberneta i merlota, plavac je za njih predivlje vino.’’ Ovakav imidž plavca malog pokušavaju promijeniti mnogi dalmatinski vinari. Između njih je vinski stručnjak Saša Špiranec odabrao 10 vrhunskih plavaca, koji bi mogli osvajati svjetska tržišta. Većina ovih vina dolazi s najboljih položaja u Hrvatskoj, onih na južnim padinama otoka Pelješca i Hvara, proizvedenih u ‘‘ekstremnim’’ uvjetima nepristupačnih terena.

Pelješac
Madirazza Dingač barrique 2006
.
Vinarija Madirazza na Pelješcu posluje dugih 40 godina, a proizvodnja im je respektabilnih 600.000 litara godišnje. Dingač Madirazza dobiva se od prezrelog i suhvicama prošaranog grožđa Plavca malog. Tom vrhunskom vinu naglašene osobnosti svojstvena je tamna rubinskocrvena boja. Dingač Madirazza je snažno i vatreno vino koje može stići i do 17,6 vol % alkohola, ali se pretežno proizvodi u rasponu od 14-15,5 vol % alkohola.

Korta Katarina Plavac mali
Reuben’s private reserve 2006.

Vinarija Korta Katarina u Orebiću ulaganje je hrvatskih Amerikanaca koji su se zaljubili u lnašu obalu, i uložitli u proizvodnju vrhunskih vina na otocima Pelješcu i Korčuli. Prema Špiranecu, to je selekcija ponajboljih barique bačava iz iste berbe redovnog plavca malog. “U Reuben’s reservi je harmonija začinskih nota sa onima sortna karaktera dosegla vrhunac, što bi značilo da je utjecaj bariknih aroma slabiji u odnosu na redovno vino. Osim što su odabrane bačve koje su dale najbolje senzorske rezultate još u procesu dozrijevanja, Reuben’s reserva je odležavala u bačvi cijelu godinu duže od redovnog vina, što je pozitivno utjecalo na taninsku strukturu i ukupnu zrelost”. Kod berbe 2006. to je bilo izrazito važno jer je to bila i prva berba vinarije, pa su sve bačve bile potpuno nove, a tada je utjecaj začinskih aroma hrasta najveći. Ujak Reuben, kojem je posvećena ova selekcija, može biti ponosan, a svatko tko ga pije sretan.

Bura Dingač 2006.
Više godina zaredom proglašavano najboljim plavcem Hrvatske, dingač Bura obitelji Bura, posebno je vino u svakom pogledu. Vino je to tradicionalno i klasičnog nazora, što teško ulazi u nepce nekim svjetskim kritičarima, pa možda zato obitelj Bura smatra da je to vino za znalce i štovatelje. Kultni status, kao i vinu sa susjednog brda, Mare, priskrbili su mu male količine, ali beskompromisan stil koji govori o velikom, moćnom, ali ukroćenom vinu sa visokim alkoholima, živahnošću i snažnim, moćnim tijelom. Besprijekorno čisto, perfektno izbalansirano, aristokratski kompleksno, krepko, toplo (čak 15% alkohola), puno i zaobljeno s primjetnim fino granuliranim taninima. Preporučljivo ga je dugo dekantirati (2 sata), te jednako dugo uživati u njegovoj kompleksnoj strukturi.

Mare Postup 2008
Reći da je Postup Mare manja sestra Dingača Bure ne bi bilo pravedno. Ovaj plavac sa susjednog brda je drugačije, ali jednako moćno vino unatoč nedavnoj niskoj ocjeni (72 boda) Parkerova kritičara Neala Martina. Sestra Nike Bure, Marija Mrgudić Mare, uključena je u stvaranje oba vina, ali je Postup, za razliku od Dingača nešto uglađenije, modernije vino prilagođenije međunarodnim ukusima. Čini se da se Mare uspjela rješiti rustikalnosti i divljine u izričaju i razvila drugačije, sočne i kremaste karakteristike i okusa i mirisa. Ukroćeni tanini tako ostavljaju dojam gustoće, mekani su i gusti.

Kiridžija Dingač 2008
Reuben’s private reserve 2006.

Vedran Kiridžija iz Potomja ovo vrhunsko vino nažalost ne proizvodi u velikim serijama, a njegovi su vrhunski Dingači već godinama na stranim tržištima. Ukoliko se domognete koje butelje, ovaj je Dingač na nosu karakteristično topao, pun crnog voća, zemlje i začina. Očekujte aromu suhih rogača. U ustima je pun i mekan, harmoničan, uglađenih tanina, snažan, bez začinskih nota i pikantog završetka, čista slast na retrookusu.

Saint Hills Dingač 2008.
Udružene snage Ernesta Tolja, vlasnika vinarije, i svjetski poznatog enologa, Michela Rollanda nakon par godina kušanja i kombiniranja stvorile su moćno vino, za kojega grožđe prolazi višestruku selekciju – u vinogradu, na stolovima za selekciju, i konačno u bačvi. Ovaj dingač, bez obzira na svoju snagu i visoke alkohole, harmonično je vino uravnoteženih komponenti. To je slasno, zrelo i živahno vino ispunjeno taninomkojeg nazivaju i ‘‘nježnim divom’’. Veće količine ovog dingača svoj su put već našle na strana tržišta, ali i vrhunskih restorana.

Hvar
Duboković Barbić Medvid 2005.

Vina Ive Dubokovića spadaju u kategoriju „vina iz garaže tj. butik vina“. Radi se o kategoriji iznimno kvalitetnih, vrhunskih i za naše hrvatske uvjete vrlo skupih vina proizvedenih u ekstremno malim količinama. Grožđe za njegovo najbolje, a uzgaja se na položaju Medvid bad, na jugozapadnoj strani otoka. Ovo vino sam vinar opisuje kao “dotjeranu curu za večernju šetnju rivom“. Berba 2006. napunila je samo šest barrique bačava, stoga se ne treba čuditi visokoj cijeni.

Plenković Zlatan plavac
Grand cru 2006.

Legenda hvarskog (i hrvatskog) vinarstva Zlatan Plenković za svoje najbolje butelje uzgaja grožđe na na strmim padinama u okolici sela Sv. Nedelja, na južnoj strani najsunčanijeg hrvatskog otoka. Grand cru, kojeg radi od probranog grožđa iz vinograda starijeg od 30 godina njegovo je najmoćnije vino, kultnog statusai. Odležava u novim barrique bačvicama zapremine 225 l . Kombiniraju se bačve francuskog, američkog i hrvatskog porijekla te odležava još pola godine u boci. Vino je tamno rubinske boje, s bogatim i kompleksnim aromama koje na nosu ostavljaju dojam suhe šljive i vanilije. Bogate je i snažne taninske strukture, vatrenog retrookusa.

Tomić plavac mali barrique 2006.
Tomićeva vina ‘‘Piju se na ure, ne na litre“. Taj bard hvarskog vinarstva, kojim se aktivno bavi od 1997. aktivan je u promociji hvarskog vinarstva i osmišljavanju budućnosti hrvatskog plavca. Tomićev je plavac mali barrique vino poznato po umjerenosti i dobrom balansu. Od svih vrhunskih plavaca ovaj je plavac prema mišljenju Špiraneca ‘‘najelegantnij i najpristupačniji prosječnom ukusu zapadnoeuropskog ljubitelja vina’’. Plavcima neuobičajenoj eleganciji usprkos, jednako dobro izražava čiste i klasične arome suhih šljiva, te koncentrirane trešnje i višnje maraske. Povrh primarno sortnih aroma u Tomićevim se plavcima, zbog odležavanja u hrastovim bačvama, još nalazi i cijeli niz začinskih poput klinčića, vanilije i tamne čokolade.

Mediterano plavac mali 2007.
PZ Svirče, Ivan Dolac

Mediterano plavac je ulazak na listu zaslužio najboljim omjerom cijene i kvalitete od svih plavaca na tržištu. Grožđe za ovo vino probrano je s boljih položaja u okolici sela Svirče, gdje su pojedini trsovi stari između 40 i 60 godina. Vino je s namjerom stvoreno u PZ Svirče kako bi se kvalitetom i cijenom pozicioniralo između vrhunskih vina premium kategorije, i vina koja dolaze ‘‘iz polja’’.

Sandra Krstev Barač, Gastro.hr

Autor: Poslovni.hr
28. listopad 2010. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close