Ne podnosim mlijeko, kiseli kupus je za mene tek pusta želja, kombinacija sir i crno vino izaziva mi glavobolju i osip, samo su neke od izjava koje se sve češće čuju od brojnih ljudi u industrijaliziranim zemljama.
Laboratoriji za testiranje netolerancije na hranu sve su traženiji, inovativne biotehnološke kompanije razvijaju nadomjestke enzima koji pomažu pri netoleranciji na određene namirnice ili sastojke hrane. Naime, statistike kažu da čak 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom alergije čine tek manji dio, dva do pet posto. Najveći broj neželjenih reakcija na hranu odnosi se na netoleranciju na hranu koja nije posredovana imunološki poput alergija, nego najčešće nastaje zbog nedostatka nekog od enzima u probavnom sustavu. Jednostavno, u nekih osoba nakon konzumacije mlijeka, voća, crnog vina, piva, zrelih sireva ili pak proizvoda koji sadrže kvasac dolazi do simptoma sličnih onima prisutnim kod alergijske reakcije. Međutim, kad se te osobe testiraju na alergije, odnosno na prisustvo IgE protutijela koja posreduju pri alergijskim reakcijama ili se kod njih promatra broj eozinofilnih granulocita (stanica koje se uvelike uvećaju u krvi zbog alergijske reakcije), nalazi budu negativni, odnosno unutar normalnih vrijednosti i nema uvećanih vrijednosti IgE protutijela niti eozinofilnih granulocita. Zbog toga se eliminira dijagnoza alergijske reakcije i obično se osoba otpušta kući a da se dodatno ne ispitaju razlozi zbog čega su se kod nje pojavili simptomi koji su upućivali na alergiju. Simptomi netolerancije na hranu najčešće uključuju mučnine, nadutost, grčeve, proljev, i povraćanje, respiratorne simptome, kožne osipe, migrene, tahikardiju, a razvijaju se ili zbog enzimskog defekta gastrointestinalnog sustava ili zbog djelovanja farmakološki aktivnih tvari prisutnih u hrani.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu