Stabilizacijski fond Abu Dhabija upozorava na gospodarsku neizvjesnost

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2010. u 10:40

U 2009. najmanje 46 posto portfelja ADIA-e bilo je uloženo u dionice, i to na razvijenim tržištima minimalno 35 posto, te u visini najmanje 10 posto na tržištima u nastajanju

Globalno gospodarstvo još se uvijek suočava sa značajnim neizvjesnostima, upozorio je danas najveći državni fond Abu Dhabija u prvom godišnjem pregledu poslovnih rezultata, objavljenom radi veće transparentnosti izvješćivanja.

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) na glasu je kao najveći stabilizacijski fond u svijetu i njegova se imovina procjenjuje na oko 500 do 700 milijardi dolara. U prvom poslovnom izvješću priopćio je da održivost globalnog gospodarskog oporavka neizvjesnom čini to što vlade razmatraju povlačenje izvanrednih mjera gospodarskih poticaja.

“Trenutak i priroda izlaznih strategija vjerojatno će još neko vrijeme biti ključne teme gospodarske rasprave i prognoza”, kazao je šeik Ahmed bin Zajed al-Nahajan, direktor ADIA-e, te upozorio da prognozama za 2010. još uvijek dominiraju značajne neizvjesnosti. Na razvijenim je tržištima gospodarski oporavak vjerojatno nešto sporiji zbog viših kamatnih stopa i poreza koji štete rastu, istaknuo je nadalje.

Izvješće sadrži detaljnu analizu globalnog portfelja toga fonda u 2009. godini, koji obuhvaća ulaganja u preko 25 različitih kategorija i podkategorija imovine. Taj fond, koji u svoju imovinu između ostalog ubraja obveznice Citigroupa, udio u britanskoj zračnoj luci Gatwick, te nekretnine u vodećim gradovima svijeta, dosad je rijetko otkrivao pojedinosti ulagačke strategije ili ulaganja.

ADIA-ina su ulaganja u 20-godišnjem razdoblju zaključno s 31. prosinca 2009. osiguravala godišnju stopu prinosa od 6,5 posto. U 30-godišnjem razdoblju fond je na istoj osnovi ostvarivao godišnju stopu prinosa od 8 posto.

U 2009. najmanje 46 posto portfelja ADIA-e bilo je uloženo u dionice, i to na razvijenim tržištima minimalno 35 posto, te u visini najmanje 10 posto na tržištima u nastajanju. Državne obveznice predstavljaju pak najmanje 10 posto ADIA-inog portfelja, uz maksimalnu alokaciju u visini 20 posto. Nadalje, fond je u prošloj godini najmanje 5 posto sredstava uložio u alternativnu imovinu poput hedge fondova, dok je za private equity izdvajao najmanje 2 posto.

Najveći dio ulaganja, oko 60 do 85 posto, otišlo je u Sjevernu Ameriku i Europu, dok je udio tržišta u nastajanju u ulaganjima iznosio najmanje 15 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close