Od najvelebnijih, najprestižnijih i najskupljih šampanjaca pa sve do najjeftinijih boca nešampanjskog pjenušca, sva pjenušava vina sadržavaju mjehuriće ugljičnog dioksida. I tu otprilike prestaju sve sličnosti. Najpoznatije pjenušavo vino strogo kontroliranog porijekla, dobiveno klasičnom champenoise metodom, nesumljivo je šampanjac. Za razliku od svih ostalih vrsta vina, šampanjac je ‘oformio’ apelaciju kao brend uz koji prestiž i najviše cijene idu ruku uz ruku. U svojoj srži, šampanjac je uglavnom kupaža tri sorte: chardonnaya, pinot noira i pinoit meuniera, dobivenih iz vinograda koji se prostiru na oko 300 sela francuske regije Champagne. Premda konkurenciju iz okolnih apelacija i država valja shvatiti vrlo ozbiljno, regija Champagne nesumljivo drži prvu i eksluzivnu poziciju u svijetu pjenušavih vina.
Sva ostala pjenušava vina, daleki rođaci originalnog šampanjca, proizvode se u toplijim krajevima. Iako znatno jeftiniji od šampanjca, pjenušci mogu biti itekako kvalitetni, cijenjeni i primamljivog okusa. Mada tržište pokazuje velik interes za pjenušavim vinima, u Hrvatskoj je nažalost proizvodnja pjenušaca u povojima, unatoč činjenici da hrvatsko vinarstvo u proteklih petnaestak godina doživljava svojevrsnu renesansu. Pokušaja, naravno, ima pa tako valja izdvojiti dva ozbiljna proizvođača čiji pjenušci pripadaju višoj međunarodnoj klasi. Riječ je o istraninu Đorđanu Peršuriću i liniji pjenušaca Misal te plešivičkoj obitelji Tomac iz čijeg opusa valja izvojiti Millenium i Brut Classic. Nedavno je i Katunar krenuo putem pjenušavih vina i plasirao pjenušac Porin. Katunarov Porin ne doseže razinu koju nude Peršurićevi Misali i Brut Classic Tomčevih, ali je svakako korak u pozitivnom smjeru. Ipak, potrebno je puno više truda i ulaganja da se promijeni aktualna slika o hrvatskoj sceni pjenušaca koja trenutno nije pretjerano privlačna.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu