Trgovci oružjem našli Meku

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2009. u 22:00

Procjenjuje se kako će iranski susjedi puni petrodolara na oružje potrošiti čak 40 milijardi dolara

Na krilima straha od iranskoga nuklearnog programa europski i američki proizvođači oružja ostvarit će u sljedećih dvije do pet godina sasvim lijepu dobit. Naime, zemlje u iranskom okruženju, krcate petrodolarima, u tom bi razdoblju mogle naručiti oružja u vrijednosti 40 milijardi dolara. Arapske kupce predvodi Saudijska Arabija, vodeći američki saveznik na arapskom poluotoku i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Te dvije države obnavljaju opremu mornaričkih i zračnih snaga, ali jačaju obranu od balističkih raketa. Kao glavni isporučitelji oružja kandidiraju se BAE Systems, Boeing i Lockheed Martin, a dobar dio predugovora mogao bi biti sklopljen tijekom zrakoplovne izložbe Dubai Air Show . Iranski razvoj nuklearnog oružja pod krinkom razvoja nuklearne energetike, kako vjeruju zapadni saveznici, polako uvlači arapski polouotok u utrku u naoružanju. Osim nuklearnog programa, Iran jača i mornaricu, a sve češće testira rakete srednjeg dometa kojima može dosegnuti naftna postrojenja u susjednim državama, upozorava Sami al-Faraj, direktor Kuvajtskog centra za strategijske studije koji savjetuje i kuvajtsku vladu.

Oružje ne zna za granice
Slično razmišlja i princ Turki al-Faisal, šef saudijske obavještajne službe od 1977. do 2001. i brat aktualnoga saudijskog ministra vanjskih poslova. “Zabrinuti smo ne samo kao vlada već i kao građani jer je Iran zemljopisno preko puta nas”, kazao je al-Faisal u intervjuu za Bloomberg. Prema navodima dobro upućenog izvora Bloomberga, Saudijska Arabija namjerava kupiti još lovaca Eurofighter. Inače, ta je država još 2007. kupila 72 Eurofightera vrijednih 7,2 milijarde dolara. Osim Saudijaca, za Eurofightere su navodno zainteresirani i Katar, UAE i Oman. Saudijska ratna mornarica namjerava se počastiti s nekoliko novih višenamjenskih fregata talijanskog proizvođača Fincantieri ukupno vrijednih 1,5 milijardi eura, tvrde izvori te tvrtke. Osim tršćanskog brodogradilišta, svoju ponudu Saudijcima poslat će i francuska brodograđevna tvrtka DCNS. Svoj dio kolača u Saudijskoj Arabiji traži i ruska vojna industrija. Prema rujanskim tvrdnjama Aleksandra Nesterenka, glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova, Saudijci bi u Rusiji mogli potrošiti oko 2 milijarde dolara na nove tenkove, helikoptere i protuzračni raketni sustav S-400. UAE, druga najveća arapska ekonomija, također ne želi nespreman dočekati iranske rakete. Vlada Emirata u pregovorima je o kupnji 60 višenamjenskih zrakoplova Rafale francuskog proizvođača Dassault, kazao je glasnogovornik Matthieu Durand. Ako UAE potpišu ugovor s Dassaultom vrijedan oko osam milijardi eura, to će biti prvi izvozni uspjeh tog zrakoplova.




Lobira i Sarkozy
Pregovore bi mogao ubrzati i ovomjesečni posjet francuskog predsjednika Sarkozyja, drugi u samo šest mjeseci. Francuska je u svibnju u UAE otvorila svoju vojnu bazu, a već su tada ostvareni preliminarni razgovori o kupnji francuskih zrakoplova. Osim u Europi, UAE namjerava kupovati i u SAD-u. Od tvrtki Lockheed Martin i Raytheon kupili bi proturaketni obrambeni sustav vrijedan sedam milijardi dolara, a od Boeinga četiri transportna zrakoplova C-17, tvrde Bloombergovi izvori. Iranski je vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei početkom listopada kritizirao sve glasnije zveckanje oružjem iranskih susjeda i opovrgnuo postojanje iranske prijetnje. No testiranje raketa Shahab-3 dometa 2000 km u zaljevskim državama ipak zvuči drukčije.

Komentirajte prvi

New Report

Close