Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

HACCP u trgovini u dvije godine

Autor: Biserka Ranogajec
10. svibanj 2006. u 06:30
Podijeli članak —

Inspekcije neće od 1. kolovoza provjeravati imaju li trgovine i ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu certifikat HACCP. Cilj strategije o sigurnosti hrane u EU znači odgovornost za cijeli sustav ‘od polja do stola’

Uvjeti trgovanja s hranom svakako će se pooštriti, ali inspektori neće od 1. kolovoza ove godine, kako je bilo najavljeno, provjeravati imaju li trgovine i ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu certifikat HACCP. Svi sudionici u lancu hrane moraju se pridržavati sadašnjih zakona u kojima su i neka načela koja sadrži i HACCP. Neke od velikih lanaca posjeduju HACCP, ali ga samo Billa, koliko se zna, koristi u komercijalne i propagandne svrhe. Predstavnici malih trgovaca i ugostitelja žale se pak kako ih opsjedaju certifikacijske kuće nudeći im konzultanstske usluge, seminare i certificiranje po cijeni od 10 do 15 tisuća kuna. Stoga ih zanima moraju ili ne moraju imati certifikat ili trebaju poštivati sadašnje propise o sigurnosti hrane. U Ministarstvu gospodarstva pri kraju je izrada Zakona o trgovini u kojem će se ugraditi sve nove odredbe o sigurnosti hrane. Nakon stupanja na snagu Zakona propisat će se posebni uvjeti koji se odnose na trgovinu hranom, objasnila je Ema Culi, pomoćnica ministra gospodarstva na okruglom stolu u HGK-u o temi “Implementacija HACCP-a u trgovinskoj djelatnosti”. Do kraja godine moraju se donijeti i izmjene Zakona o hrani koji će također imati nove uvjete o trgovanju i pripremi hrane prema načelima HACCP-a i Uredbe 852 Europske unije koja se odnosi na sve proizvođače i distributere hrane. Ciljevi nove strategije sigurnosti hrane u EU su odgovornost za sustav od “polja do stola”. Uvjeti za uvoz hrane jednaki su uvjetima proizvodnje u EU. Inače, svaki subjekt koji se bavi hranom mora moći slijediti korak nazad i korak naprijed. To znači da valja poštivati najmanje sedam, odnosno kod manjih subjekata četiri načela HACCP-a. Prvo načelo je provesti analizu opasnosti, identificirati kritične točke, utvrditi kritične limite, potom utvrditi sustav kontrole, utvrditi korektivne mjere, uvesti procedure verifikacije te na kraju odrediti dokumente za kontinuirano praćenje sigurnosti. Primjerice, tko trguje svježim mesom morat će barem dva puta dnevno kontrolirati temperaturu u prostorima za skladištenje.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

CBA od početka godine otvorio 15 prodajnih objekata

Uvjeti trgovanja s hranom svakako će se pooštriti, ali inspektori neće od 1. kolovoza ove godine, kako je bilo najavljeno, provjeravati imaju li trgovine i ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu certifikat HACCP. Svi sudionici u lancu hrane moraju se pridržavati sadašnjih zakona u kojima su i neka načela koja sadrži i HACCP. Neke od velikih lanaca posjeduju HACCP, ali ga samo Billa, koliko se zna, koristi u komercijalne i propagandne svrhe. Predstavnici malih trgovaca i ugostitelja žale se pak kako ih opsjedaju certifikacijske kuće nudeći im konzultanstske usluge, seminare i certificiranje po cijeni od 10 do 15 tisuća kuna. Stoga ih zanima moraju ili ne moraju imati certifikat ili trebaju poštivati sadašnje propise o sigurnosti hrane. U Ministarstvu gospodarstva pri kraju je izrada Zakona o trgovini u kojem će se ugraditi sve nove odredbe o sigurnosti hrane. Nakon stupanja na snagu Zakona propisat će se posebni uvjeti koji se odnose na trgovinu hranom, objasnila je Ema Culi, pomoćnica ministra gospodarstva na okruglom stolu u HGK-u o temi “Implementacija HACCP-a u trgovinskoj djelatnosti”. Do kraja godine moraju se donijeti i izmjene Zakona o hrani koji će također imati nove uvjete o trgovanju i pripremi hrane prema načelima HACCP-a i Uredbe 852 Europske unije koja se odnosi na sve proizvođače i distributere hrane. Ciljevi nove strategije sigurnosti hrane u EU su odgovornost za sustav od “polja do stola”. Uvjeti za uvoz hrane jednaki su uvjetima proizvodnje u EU. Inače, svaki subjekt koji se bavi hranom mora moći slijediti korak nazad i korak naprijed. To znači da valja poštivati najmanje sedam, odnosno kod manjih subjekata četiri načela HACCP-a. Prvo načelo je provesti analizu opasnosti, identificirati kritične točke, utvrditi kritične limite, potom utvrditi sustav kontrole, utvrditi korektivne mjere, uvesti procedure verifikacije te na kraju odrediti dokumente za kontinuirano praćenje sigurnosti. Primjerice, tko trguje svježim mesom morat će barem dva puta dnevno kontrolirati temperaturu u prostorima za skladištenje.

CBA od početka godine otvorio 15 prodajnih objekata

Osam regionalnih trgovaca, združenih u nacionalni maloprodajni lanac CBA, i ove godine nastavljaju intenzivno investirati u prodajne kapacitete. Tako je Jolly-JBS, u šibenskom naselju Meterize, koje ima oko 6000 stanovnika, ovaj tjedan otvorio Jolly Meterize shopping centar površine 1500 četvornih metara u kojemu su, uz supermarket sa 22 novozaposlena, još banka, pošta i pizzeria. Od početka godine članice CBA otvorile su 15 prodajnih objekata, u završnoj fazi je još dvadesetak, a plan za ovu godinu predviđa ukupno 70 novih trgovina i supermarketa. Vinkovački Boso uz pet već otvorenih najavljuje još osam trgovina u kojima će posla biti za 80 radnika što je značajno jer je riječ o području s najvišom stopom nezaposlenih. Omiški Studenac nakon Splita, Brača i Hvara ovih dana stiže i u Kučiće i Šestanovac, a u Dugopolju uskoro otvara logističko-distribucijski centar. Idis iz Siska završava supermarkete, svaki površine po 1000 kvadrata u Petrinji i Kutini, dok je Biljemerkant iz Osijeka otvorio dvije, čakovečki Trgonom pet trgovina, a Bakmaz tijekom sljedeća dva mjeseca na širem zadarskom području planira otvaranje šest prodavaonica. CBA će, prema planskim projekcijama, na kraju 2006. godine imati 625 prodajnih lokacija koje će ukupno zauzimati više od 80.000 kvadrata i zapošljavati gotovo 4000 radnika.

Autor: Biserka Ranogajec
10. svibanj 2006. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close