Proteklog se vikenda u kulturnom i turističkom središtu Otoka Krka, Baški, već četvrtu godinu zaredom održala gastronomsko-glazbeno-sportska manifestacija – Crna Ovca. Iako po mnogim kriterijima tek “beba” među gastronomskim manifestacijama, Crna Ovca se već može smatrati tradicionalnim proljetnim događajem koji privlači zaljubljenike u prirodu i aktivan odmor, dobru glazbu, odlično vino i napose nenadmašnu krčku janjetinu.
Specifičnosti krčke janjetine
Svake godine sve veća i bolja Crna Ovca, ove je godine zahvaljujući lijepom vremenu i najbogatijem programu do sada, zabilježila rekordan broj posjetitelja. Tako su umjetnici mogli uživati u izložbi Davora Gopca, likovnim umijećima Malih Sinjala te etno izložbi koncipiranoj na životu slikarice Pavice Julije Kaftanić. Sportaši su, s druge strane, mogli zaposliti mišiće na jedriličarskoj regati, planinareći ili pak u neizostavnoj biciklijadi. Pasivni posjetitelji su birali između mnoštva performansa i dobrih koncerata. Valja spomenuti i “Kotlić olimpijadu” – kuharski višeboj gdje su “majstori od kuhače” prezentirali vještinu priprave, čega drugog, nego janjećeg gulaša u kotliću. Najspretnija i najbolja je pri tome bila ekipa Slovačkog radija koja je za nagradu dobila živo crno janje. U skladu s tradicijom, janje je vraćeno u stado ovaca koje sada već polako poprima kultni status budući da su svi članovi crne ovce. No, bez obzira koja je zanimljivost okupirala posjetitelje ovogodišnje Crne Ovce, može se reći da ih je ujedinila strast prema vrhuncu krčke gastronomske ponude – krčkoj janjetini, koju su bašćanski ugostitelji nudili po pristupačnim cijenama.Krčka ovca je inače izvorna hrvatska pasmina koja je nastala na otoku Krku, gdje se i danas uzgaja. Ova pasmina je izuzetno otporna, prilagođena klimi otoka Krka koju odlikuju visoke ljetne temperature često popraćene dugotrajnom sušom te bura u zimskim mjesecima. Krčka ovca danas se uglavnom uzgaja radi proizvodnje mesa – janjetine koja je izuzetno cijenjena na hrvatskom tržištu. Manji broj ovaca koristi se za proizvodnju mlijeka, iako postoji dobro iskazani interes tržišta za tvrdim ovčjim sirom poznatim kao “krčki ovčji sir”. Glavni dio jelovnika krčkih ovaca, gotovo tijekom cijele godine predstavlja paša, a u zimskim mjesecima ovcama se daje i sijeno. Vegetacijski pokrov Krka je u velikoj mjeri pod utjecajem bure koja često puše i donosi morsku sol na tlo gdje rastu biljke. Zbog posolice, biljke poprimaju specifičnu aromu te upravo te različite sorte aromatičnog mediteranskog bilja koje rastu na pašnjacima otoka Krka daju janjećem mesu osebujan okus i aromu. Gastronomska ponuda otoka Krka počiva na janjetinji brižno pripremljenoj na stotinu načina, a ipak je omiljena na lešo ili kuhana s domaćim rezancina i umakom od rajčica. Ipak, kultni status uživa jedinstveni gulaš od janjetine sa šurlicama.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu