Za 3. maj Čačić spas traži u Rusiji

Autor: Marija Brnić , 23. ožujak 2012. u 18:10

Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a Brodosplit će biti prodan samoborskom DIV-u, dok će se za Brodotrogir i riječki 3. maj u iduća tri mjeseca pokušati naći novo rješenje, odnosno novi kupac. Odluke su to iz Banskih dvora, iz kojih je razvidno da rezervnih opcija za škverove nakon odbijanja Jadranskih ulaganja Danka Končara Vlada nema. Nastavit će potragu za potencijalnim kupcima za riječki i trogirski škver, a prema neformalnim najavama, to će biti i jedan od zadataka puta u Rusiju na koji odlazi u nedjelju prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

No, puno je otvorenih pitanja na koje u Vladi jučer nisu imali odgovore. U slučaju Brodotrogira ostaje tako nejasno hoće li ponovno biti pozvan drugi, odbijeni ponuđač, Slobodan Ljubičić. On je, kako nam je potvrdio, i nakon dvije godine sa svojim partnerima, investicijskim grupama, još uvijek zainteresiran za trogirski škver, ali sa svojim programom koji bitno odudara od Končarevog, koji je bio prihvaćen. No, Ljubičića iz Vlade još nitko nije kontaktirao, a nema naznaka da bi bilo drugih kandidata za taj škver. Iz Jadranskih ulaganja su poručili kako “prihvaćaju odluke koje je donijela Vlada”, a Nenad Končar nam je potvrdio kako će bez naknade Vladi prepustiti njihove programe restrukturiranja. Taj program više neće biti potreban u slučaju Kraljevice, za koju su se, pojasnio je Čačić, stekli svi uvjeti za stečaj, od prezaduženosti do velikog akumuliranog gubitka zbog kojeg je negativni kapital tog škvera oko milijardu kuna. Komplikacije izaziva u ovom slučaju i problem isporuke broda za kanadske naručitelje, s čime se kasni već dvije godine. U knjizi narudžbi ovaj škver ima još svega jedan brod, što je Vladi i olakšalo donošenje teške odluke. Samo pokretanje stečaja, kako je pojasnio premijer Z. Milanović, uslijedit će nakon što se zatraži odobrenje AZTN-a i Bruxellesa, a prije provedbe će biti isplaćene otpremnine i ostala prava radnicima, za što je novac osiguran. Iako lokalni političari ističu uvjerenje da će taj škver s najdužom tradicijom u Hrvatskoj, više od 300 godina, nastaviti poslovati kroz stečaj s preustrojem, jedini moguć scenarij po dogovoru s EU jest likvidacija pravne osobe i gašenje djelatnosti.

Moguće će biti, po uzoru na proces koji se vodi u splitskoj željezari, nastaviti proizvodnju, no to više neće biti ista vrsta djelatnosti i isto poduzeće.Končareva ponuda, inače je za Kraljevicu, te za Brodotrogir, odbačena zbog spornih korporativnih jamstava, koja su prvotno glasila na Končarevu tvrtku Kermas holding, no bez navedenog jasnog sadržaja, a potom su, kako je pojasnio Čačić, i tako labava jamstva zamijenjena korporativnim jamstvom Jadranskih ulaganja, tvrtke s jednim zaposlenim, 80.000 kuna kapitala i negativnim kapitalom od 3,4 milijuna kuna. Time je Čačić potvrdio prozivke ministra financija S. Linića, glavnog oponenta Končaru, koji kod donošenja odluka o škverovima nije sudjelovao u raspravama. Za razliku od Končarevih, jamstva DIV-a, iako korporativna, nisu negativno ocijenjena. U samoj odluci Vlada navodi kako su jamstva “u visini 50 milijuna kuna kojeg nudi DIV bez sumnje niska u odnosu na obvezu koju preuzima i potpore kojima će raspolagati”. No, Vlada zaključuje i da bi taj iznos jamstava, kada bi se protestirao, ozbiljno naštetio DIV-u, što je dovoljan razlog da vjeruju da će uložiti sve snage da Brodosplit uspije proći restrukturiranje. S DIV-om, čiji će vlastiti doprinos u restrukturiranju Brodosplita biti 2 milijarde kuna, slijede pregovori o kupoprodajnom ugovoru, dok se neizvijesnost nastavlja za 3. maj, iako u Vladi napominju da taj škver još nema pretpostavke za stečaj kao Kraljevica. Riječani imaju uz Uljanik i najviše narudžbi, ukupno 7 brodova, no i to je slaba utjeha jer posla ima samo za godinu dana.

Uljanik

Radničko dioničarstvo
Vlada je jučer pokrenula proces radničkog dioničarstva za Uljanik, u kojem država ima ukupno 84 posto udjela, uz obvezu da radnici iskažu želju da kupe najmanje 39 posto dionica. Potom bi uslijedila dokapitalizacija u kojoj država ne bi sudjelovala. Osim Kraljevice, otvararanje stečaja Vlada je jučer odobrila.

Ovaj članak objavljen je u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika, pretplatite se!

Komentari (1)
Pogledajte sve

Korporativno jamstvo tvrtke sa jednim zaposlenim i 80.000 kn kapitala. Ovo lagano vrijeđa zdravi razum.

New Report

Close