Vehar odbacuje tvrdnje o zloupotrebi sindikalnog novca

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2012. u 13:50
Jadranko Vehar / PXL

Bivši predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar, koji je zajedno s glavnom tajnicom Vlastom Mesarić smijenjen na izvanrednom saboru RSRH-a održanom 18. veljače, a potom i izbačen iz sindikata pod optužbama za financijske malverzacije i kršenje Statuta, odbacio je danas tvrdnje novih čelnika sindikata o milijunskim zloupotrebama sindikalnog novca.

Novi predsjednik RSRH-a Željko Vidaković i potpredsjednik RSRH-a Ivan Majdak godinama su radili s nama, pa se optužbe za naš navodni kriminal tiču i njih, posebice jer ništa nismo radili bez odluka Središnjeg odbora RSRH-a, ustvrdio je Vehar na konferenciji za novinare koju je održao u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, budući da je izbačen iz sindikalnih prostorija. On smatra da je izvanredni sabor RSRH-a na kojem je smijenjen održan nelegalno, kao i da su novi sindikalni čelnici obmanuli Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje im je izdalo rješenje o ovlastima za zastupanje sindikata. Vehar je sa “svojim” povjerenicima u petak, 2. ožujka, održao izvanredni sabor RSRH-a u hotelu Central, te traži od Ministarstva da njega prizna kao legalnog predsjednika.

Sve je to učinjeno kako bi se sindikat oslabio uoči promjena koje slijede u Hrvatskoj pošti (HP), u kojoj bi idućih godina gotovo polovica radnika mogla biti proglašena viškom. Novi predsjednik RSRH-a Vidaković inače radi kao savjetnik predsjednika Uprave HP-a, ujedno je i predstavnik radnika u Nadzornom odboru, tako da ukupno mjesečno zaradi 26.000 kuna, tvrdi Vehar. S druge strane, u mojoj imovinskoj kartici je opel astra iz 1999., koja je kupljena zahvaljujući braniteljskoj povlastici, nemam štednje, a plaća mi je između 11.000 i 12.000 kuna, kaže Vehar.

On i Vlasta Mesarić priznaju da su u sindikalnoj tvrtki za knjigovodstvo RSR 94 zaposlili svoju djecu ali u tome ne vide ništa sporno. Moja kćer radi u toj tvrtki već devet godina, a za sve postoji odluka Središnjeg odbora, kaže Vehar, dok Vlasta Mesarić priznaje da joj je sin neko vrijeme primao plaću od 11.000 kuna, ali zato jer je radio i za kolegicu koja je otišla na porodiljski dopust, pa je time sindikatu uštedio 4.000 kuna.

Bivši čelnici RSRH-a i na ostale optužbe za financijske malverzacije i osobno bogaćenje uglavnom odgovaraju da su time zapravo štedjeli sindikalni novac, pa je tako Vehar za pozajmicu od 160.000 kuna, koju je odobrio sam sebi, ustvrdio kako je na taj način sindikatu uštedio 30.000 eura u pet godina. Središnji odbor donio je odluku da se za mene iznajmi kuća u Zagrebu, jer živim u Rijeci, a kako bi to stajalo 500 eura mjesečno, umjesto toga sam uzeo pozajmicu koju sam kasnije uredno vratio, pojasnio je Vehar svoju štedljivost.

Što se tiče kredita od 2,5 milijuna kuna koji su zatekli novi sindikalni čelnici, Vehar priznaje da su dizali i veće kredite, no taj je novac bio namijenjen za preuređenje i renoviranje odmarališta koja je RSRH dobio u najam od HP-a, pa su od toga napravili hotele s apartmanima za članove sindikata. U vezi nalaza Porezne uprave da su samo u jednoj godini na ime neplaćenih poreza i doprinosa oštetili državni proračun za 675.000 kuna, Vlasta Mesarić ustvrdila je kako je dug nastao zbog putnih naloga. Nismo imali tikete od cestarine, pa su nam putne naloge proglasili nevažećim, a to su putni nalozi svih naših sindikalnih povjerenika, rekli su Vehar i Mesarić dodavši kako se nijedan putni nalog ne odnosi na njih dvoje.

Vehar je odbacio optužbe da na račun članstva vozi luksuzni auto istaknuvši kako vozi opel signum koji je sindikat stajao oko 20-25 tisuća eura na leasing, a isti takav sindikalni auto vozi i Vidaković. Ja sam potpredsjednik Europske federacije sindikata u javnim službama i Europske konfederacije nezavisnih sindikata pa često putujem i godišnje prevalim po 60.000 kilometara, rekao je. Što se tiče “peglanja” sindikalnih kreditnih kartica za “špeceraj”, Vehar i Mesarić tvrde da su se kupovali sokovi i grickalice za sindikalne seminare, ili bombonijere za reprezentaciju, no ništa nisu uzeli za sebe.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close