Uzelac: Sanader nije utjecao na moje glasovanje o ugovoru s Molom

Bivši potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da bivši premijer Ivo Sanader nije utjecao na njega kako da glasuje o izmjeni međudioničarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo većinski paket dionica u Ini.

Ivo Sanader / PXL

Uzelac, koji je na nastavak suđenja Sanaderu došao kao svjedok obrane, svoj je iskaz započeo pojašnjavanjem procedure kojom je vlada donosila odluke na sjednicama i sastancima užeg kabineta. Za razliku od dvojice ranije ispitanih Sanaderovih ministara, Damira Polančeca i Ivana Šukera, Uzelac je kazao da članovi vlade nisu morali glasovati u skladu s premijerovim očekivanjima. “Sjećam se svojih glasovanja koja su bila drugačija od većine, bilo je i nuđenja ostavki”, kazao je Uzelac.

No, takav slučaj nije bio uoči glasovanja o izmjeni međudioničarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo većinski paket dionica u Ini. “Odluku sam donio na temelju promišljanja i naravno da nitko pa ni tadašnji premijer nije na mene vršio pritisak kako da glasujem”, kazao je Uzelac.

Na pitanje optuženog Sanadera Uzelac je kazao da se na sjednicama raspravljalo i o izdvajanju plinskog poslovanja, za što je on također dao svoj glas. Uzelac je kazao da su sva bitna pitanja raspravljana i na užem kabinetu, gdje je češće dolazilo do sučeljavanja mišljenja i stavova, dok je sjednica vlade bila mjesto gdje se nisu vodile tako široke rasprave, osim u izuzetnim slučajevima.

Dodao je da se na užem kabinetu dva puta razgovaralo o izmjeni ugovora s MOL-om, nakon prezentacija koje je održao tadašnji potpredsjednik vlade Polančec. “Ja sam, iako to nije bilo u mom neposrednom djelokrugu, pažljivo pratio sve rasprave, bio sam kao potpredsjednik odgovoran i za rad vlade u cjelini, a ne samo za moje uže područje”, kazao je Uzelac.

Rekao je i da se o promjeni ugovora s MOL-om raspravljalo i na zatvorenom dijelu sjednice, koje je najčešće vodila tadašnja Sanaderova potpredsjednica Jadranka Kosor. Ne sjeća se je li prijedlog izmjena međudioničarskog ugovora predstavljen tadašnjim HDZ-ovim koalicijskim partnerima, kao što tvrdi Sanaderova obrana. “Mislim da konkretni prijedlog nije bio predstavljen partnerima kako se to činilo, primjerice, tijekom donošenja proračuna. No, moguće je da se to dogodilo mimo mene”, rekao je Uzelac.

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom koji je ostvarivao gubitke. Nakon Uzelca na klupi za svjedoke trebao bi se pojaviti bivši član uprave Ine Jozo Petrović. Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve