Usvoji li se novi prijedlog Ovršnog zakona, ovrhe bi mogle poskupiti i iznad 60 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 10:40

Hrvatska je udruga javnih ovršitelja upozorila da bi ovrhe mogle postati skuplje i više od 60 posto ukoliko bude prihvaćen novi prijedlog Ovršnog zakona, a time se neće rasteretiti sudove, smatraju, piše Večernji list.

Novim prijedlogom Ovršnog zakona zamijenit će se za sada odgođeni Ovršni zakon iz 2010. godine i Zakon o javnim ovršiteljima. Njime se uvodi i izravna naplata duga preko Fine, a to neće ubrzati naplatu, već će oštetiti dužnike, upozoravaju u udruzi. Obavezno postaje i angažiranje odvjetnika pri ovrsi, a time cijeli postupak poskupljuje. Pokazala je to analiza koju su proveli u toj udruzi.

“Uvođenjem izravne ovrhe preko računa pogoduje se velikim ovrhovoditeljima poput VIP-a ili HPB-a koje u ovrhama zastupa i odvjetnički ured ministra Miljenića. Po ovom bi se prijedlogu dug naplatio izravno s dužnikovog računa, bez šanse da on taj dug ospori jer ga je, primjerice, u međuvremenu platio ili mogućnosti da dokaže da je dio duga neutemeljen. Za to mu je dan rok od 30 dana tijekom kojih mora dobiti od Fine zahtjev za izravnu isplatu, sa žalbom ga dostaviti sudu, koji pak o tome mora odlučiti u roku od tih 30 dana…”, pojasnio je za Večernji dopredsjednik Udruge javnih ovršitelja, Vedran Vidmar.

Napomenuo je i kako su sve zemlje u regiji, slijedeći praksu EU, uvele ili uvode javne ovršitelje jer su jeftinija varijanta, samo se Hrvatska sada tome protivi, iako je ranije, kroz pregovore u Poglavlju 23, na to pristala.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close