U prvih šest mjeseci bilježi se šest posto manje noćenja nego lani

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2012. u 12:20

U prvih šest mjeseci ove godine u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 70.753 noćenja što je 4122 ili šest posto manje nego u prvoj polovici prošle godine. Od tog broja 61.455 bilo je domaćih, a 16.591 stranih turista. Posljednjih godina bilježi se sve veći broj stranaca, tako da ih je ove godine u odnosu na lani čak 27 posto više, dok je gospodarska kriza i recesija smanjila broj domaćih turista i to za čak 13 posto.

Krapinsko-zagorska županija po broju ostvarenih noćenja na drugom je mjestu među osam županija središnje Hrvatske koje su udružene u svoj klaster i to sa 22 posto od ukupno ostvarenih noćenja među tim županijama. Veći broj ostvarenih noćenja ima tek Karlovačka županija sa 80.400 noćenja u kojem veliku većinu čini tranzitni turizam stranaca.

Direktorica zagorske Turističke zajednice Sanja Škrinjar kaže kako je lagani pad broja noćenja od šest posto u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen ponajviše zbog investicija i radova u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama zbog čega je dio kapaciteta bio zatvoren.

“Interesantan nam je podatak da nam je broj noćenja stranih gostiju u porastu za 27 posto, dok je broj noćenja domaćih gostiju u padu za 13 posto i to vjerojatno zbog sveukupne ekonomske situacije u zemlji. Mislim da rast broja stranih gostiju možemo zahvaliti i svom projektu “Otkrijmo kontinentalnu Hrvatsku” s kojim smo krenuli tijekom prošle godine, a nastavili i u ovoj. Glavna je ideja projekta animirati naše stalne goste, ali isključivo strance koji tijekom ljeta posjećuju Jadran, da se nakon toga još jednom vrate tijekom jeseni ili proljeća, ali ovaj put na područje Krapinsko-zagorske ili Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Isto je tako vrlo bitno spomenuti da smo u kontinentalnom dijelu, izuzevši Zagreb, i dalje na drugom mjestu po broju noćenja iza Karlovačke županije. Najviše gostiju dolazi nam iz susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke, Austrije, Italije i Češke, a lagani porast vidljiv je također i kod gostiju s ruskog tržišta” rekla je direktorica zagorske Turističke zajednice Sanja Škrinjar.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close