Trichet: Središnji bankari traže proračunske korekcije

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2011. u 10:40

Čelnici središnjih banaka traže od razvijenih gospodarstava da postupno poboljšaju stanje u svojim proračunima dok bi gospodarstva u nastajanju trebala spriječiti prenagli rast, rekao je čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Nakon redovnog sastanka sa čelnicima središnjih banaka ostalih zemalja jučer u Baselu Trichet je zaključio da nema razloga za zadovoljstvo usprkos stabilizaciji gospodarskog oporavka. “Stanje u proračunima razvijenih gospodarstava treba progresivno poboljšavati kako bi se otklonio jedan od problema koje smatramo ključnim”, kazao je čelnik ECB-a. To vrijedi za sve, uključujući Europu, upozorio je. Trichet je glasnogovornik skupine guvernera središnjih banaka koji se sastaju svaka dva mjeseca u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu kako bi ocijenili trendove u svjetskom gospodarstvu i stanje na financijskim tržištima.

Usprkos opreznim ocjenama stanja u razvijenim gospodarstvima, središnji su bankari optimistični u slučaju Japana, gdje industrijska proizvodnja stagnira a sve su veći izgledi da će troškovi obnove nakon strašnog potresa i tsunamija biti ogromni. Katastrofa će vjerojatno utjecati na japansko gospodarstvo u kratkoročnoj perspektivi, tumači Trichet. “Nakon početnog razdoblja svjedočit ćemo oporavku za koji očekujemo da će biti vrlo snažan”, dodao je, nakon što je japanski guverner izvijestio skupinu o stanju u toj dalekoistočnoj zemlji.

Gospodarstva u nastajanju prva su na čelu s Kinom iskoristila plodove oporavka u razdoblju nakon krize ali bankari upozoravaju na nagli rast i opasnost inflatorne spirale. Oporavak je donio opasnost stvarnog pregrijavanja u čitavnom nizu gospodarstava u razvoju, naglasio je Trichet. “Slažemo se da je u sadašnjoj situaciji apsolutno ključno čvrsto usidriti očekivanja u vezi s inflacijom”, dodao je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close