Toliko o krizi za sve: Ovu jahtu za 164.438 eura kupio je Hrvat

Autor: Biserka Ranogajec , 22. veljača 2012. u 16:20

Na upravo otvorenom 21. Zagrebačkom sajmu nautike koji se do 26. veljače održava na Zagrebačkom velesajmu, najskuplja izložena jahta vrijedna 164.438 eura od francuskog proizvođača, nalazi se na štandu tvrtke Euromarine. Izloženo plovilo još je prije sajma kupio jedan kupac iz Hrvatske, dok su još četiri isto takve prethodno kupili stranci.




Zbog visokih trošarina odnosno posebnih poreza u posljednje tri godine prodaja plovila je smanjena čak 90 posto, tvrde u Udruzi nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su na sajmu održali konferenciju za novinare. Dodaju kako je i većina izložbenih plovila zbog toga prodana prije sajma, a novih nema jer nema kupaca. Na sajmu se predstavljaju gotovo svi mali hrvatski brodograditelji. Ipak ima i premijera, a to su gliseri Atlantic i Big Foot, dok je gliser Four Winns S-215 okrunjen titulom “Europski motorni brod godine 2012.”

Na Sajmu Nautika koji je tvrde organizatori po zanimanju jednak prošlogodišnjem, nastupa 290 izlagača iz 27 zemalja u četiri sajamska paviljona. Dugogodišnje članstvo ovog sajma u Međunarodnom udruženju nautičkih sajmova,potvrda je da se kao organizator,unatoč globalnoj recesiji i mnogobrojnim problemima na domaćem nautičkom tržištu,uspješno prilagođavamo novim situacijama, rekao je Milan Trbojević, novi voditelj Zagrebačkog velesajma, Podružnice ZG holdinga.

Otvarajući sajam Nautike pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture kapetan Nikola Mendrila, rekao je među ostalim kako se raduje što nautički turizam raste unatoč recesiji i time pokazuje da je ovaj vid turizma najstabilnija ali i najperspektivniji hrvatski turistički proizvod. Pokazuju to i podaci iz prošle godine, dodao je, kad je hrvatski Jadran posjetilo oko 60.000 stranih jahti i brodica, što je povećanje od 3% u odnosu na godinu ranije, a na kojima je bilo oko 322.000 nautičara,odnosno 5% više nego 2010.godine.

U Hrvatskoj je registrirano 1.583 čarter tvrtki,a bilježi se i stalan rast gostiju na iznajmljenim brodicama i jahtama. Tako je u hrvatskim lukama nautičkog turizma tijekom prošle godine boravilo 340.641 čarter gostiju,što je povećanje od 4,5% u odnosu na godinu ranije. Mendrila nadalje podsjeća da je u Hrvatskoj registrirano 1.855 jahti i 125.000 tisuća brodica, što dokazuje da je Hrvatska prava država nautičkog turizma.

Mandrila je najavio da ove godine neće biti promjena propisa koji se odnose na nautički turizam niti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država te da se priprema novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim će se predložiti jednostavniji postupci za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, te pojačati zaštita pomorskog dobra, novi model upravljanja lukama, pojačani nadzor, način rješavanja imovinskih odnosa na pomorskom dobru, a sve sa ciljem daljnje gospodarske valorizacije pomorskog dobra.

Komentari (3)
Pogledajte sve

To bi sada značilo da nema krize, nema nezaposlenih, sve to je izmišljotina?!

Pa skupljih auta po cesti možeš vidjeti desetke svaki dan.

I kakve sad ima veze s krizom to što je jedna bogata individua kupila jahtu?

New Report

Close