Svjetske burze u porastu šesti tjedan zaredom

Autor: Marko Mršić , 19. travanj 2009. u 10:30

Indeks S&P 500 ostvario najveći šestotjedni rast od 1938.

Proteklog je tjedna nastavljen pozitivan trend na najvećim svjetskim tržištima kapitala, koji se tako protegnuo već na šesti tjedan, a američki indeks S&P 500 je u tom razdoblju zabilježio najveći rast od 1938. godine.

Na Wall Street najveći utjecaj imaju naznake da se situacija u američkom gospodarstvu i bankarstvu stabilizira. Nakon što je nedavno svojim poslovnim rezultatima ulagače ohrabrio Wells Fargo, prošloga su tjedna Goldman Sachs, JPMorgan i Citigroup izvijestili o boljim od očekivanja rezultatima u prvom tromjesečju. Citigroup je prošli tjedan skočio 20 posto, JPMorgan je pridobio 1,6, a Bank of America 11 posto. Dionica America Expressa uzletila je pak 16 posto.

Ulagače su ohrabrila i solidna poslovna izvješća drugih kompanija, od Googlea i Hewllett-Packarda, preko Harley-Davidsona, do General Electrica koji je tjedan završio 9,4 posto u zelenom području. Na dobitku je bio i Johnson & Johnson, čija je dionica porasla 3,2 posto. Indeks S&P 500 tako je od 9. ožujka, kad je pao na najnižu razinu u zadnjih 12 godina, skočio 29 posto, odnosno ostvario je najsnažniji šestotjedni rast od 1938. godine.

Prošli je tjedan indeks Dow Jones porastao 0,6 posto na 8.131 bod, a S&P 500 indeks 1,5 posto na 869 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 1,2 posto na 1.673 boda.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, produživši najduži uzlaznu seriju od siječnja 2006. Dobra korporativna izvješća američkih banaka podugnula su izdanja UBS-a i BNP Paribasa više od 14 posto, a Deutsche Bank se povećao 13 posto. Najveći svjetski zajmodavac lokalnim vlastima Dexia skočila je impresivnih 48 posto, dok je finski proizvođaač mobitela Nokia ojačao 10 posto.

DAX indeks Frankfurtske burze skočio je 4,1 posto na 4.676 bodova, dok je pariški CAC indeks osvojio 3,9 posto dosegnuvši 3.091 bod. Londonski FTSE indeks porastao je 2,7 posto na 4.092 boda.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jakog li porasta za 6 tjedana rasta, hi hi. Znate kad će to više gore? He he. Moglo bi sada jedno 20 tjedana pada. Nište se promjenilo nije od vremena prije krize i sada. Mislim d aje čak i gore jer opće ne likvidnost. Vrhunac će biti kad seljaci donesu silne količine mlijeka u banku i kažu da plaćaju obaveze državi u naturi.

Vidim da se nisi nakupovao dionica pa patiš za starim cjenama

E pa te više ne budeš vidio..

Veliki investitori?
Gdje su?
U Okrugljaku…..?
Daj molim te……..

Bikovi stižu……..

a i veliki investitori već ulaze sa dijelom love…

New Report

Close