Sindikalci tvrde da su građanima osigurali pravo na neposrednu demokraciju

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2010. u 13:45

Sindikalci su uvjereni da će građani na referendumu podržati rješenje po kojem bi se referendum raspisivao ako to zatraži 200.000 registriranih birača

Jučerašnjim sporazumom s Vladom osigurali smo građanima pravo na neposrednu demokraciju, odnosno ishoditi da referendum u Hrvatskoj ubuduće bude dostupan svima, ustvrdili su čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikalci su uvjereni da će građani na referendumu podržati rješenje po kojem bi se referendum raspisivao ako to zatraži 200.000 registriranih birača, a rok za prikupljanje njihovih potpisa produži na 30 dana. Po sadašnjim propisima, po kojima je trebalo prikupiti 10 posto, odnosno oko 450.000 potpisa birača u roku dva tjedna, jedino je sindikatima uspjelo prikupiti dovoljno potpisa, a kada se uvjeti promjene pravo na raspisivanje referenduma bit će dostupno svima, istaknuo je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Primjerice, s olakšavanjem uvjeta za raspisivanje referenduma MMF i Svjetska banka više neće moći diktirati gospodarsku i socijalnu politiku u Hrvatskoj jer ćemo mi za svaku takvu spornu odluku pokretati referendum, najavio je Ribić.

Sindikatima ne smeta ni što će se taj referendum održati istodobno kada i referendum o ulasku Hrvatske u EU, jer smatraju da je pristupanje EU dobro za Hrvatsku. Po mišljenju jednog političkog analitičara, takvo rješenje povećat će odaziv na referendum za EU za najmanje pet posto, kaže Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ocijenio je da su sindikati postigli “spektakularan uspjeh” jer su s novim pravilima za referendum uspjeli napraviti ono što građanska Hrvatska nije mogla unatoč bezbroj udruga i aktivista. Također je posebno značajnim ocijenio dogovor s Vladom o otvaranju pregovora o Općem kolektivnom ugovoru jer se time otvara mogućnost zaštite radnih i materijalnih prava za sve zaposlene u Hrvatskoj, uključujući i one u privatnom sektoru.

Sindikati su uspjeli ishoditi da se u novom Zakonu o radu, o kojem će pregovori početi u siječnju, utvrdi da se kolektivni ugovori (KU) mogu otkazati samo u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, produžena primjena pravnih pravila nakon isteka KU-a primjenjuje još godinu dana te, što je naročito važno, krene u napuštanje instituta pravilnika o radu u korist zaključivanja KU-a.

“Bili smo pitbull terijeri dok nismo uspjeli kvalitetno riješiti problem oko referenduma, a bit ćemo pitbull terijeri i dok ne riješimo posljedice tsunamija kojim su dosadašnje Vlade pogodile hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Matijašević najavljujući nastavak borbe za poboljšanje gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji.

Sindikalni čelnici nastavit će pregovarati s Vladom do 22. prosinca o načinu i dinamici rješavanja deset sindikalnih zahtjeva, a ako dotad ništa ne postignu nakon Nove godine će pokrenuti prosvjede i štrajkove, najavljeno je na konferenciji. Glavni zahtjevi su uklanjanje birokratskih prepreka pred investicijama, smanjenje nazaposlenosti i hitno rješavanje problema nelikvidnosti i neisplate plaća, istaknuo je v. d. predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close