Rusija neće na vrijeme isporučiti nosač zrakoplova Indiji

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 08:50

Rusija neće uspjeti na vrijeme isporučiti Indiji nosač zrakoplova jer je tijekom probne plovidbe 2,3 milijarde vrijednog broda uočen problem s motorima, izjavio je izvor iz ruske vojne industrije Reutersu.

“Rješavanje problema uključuje zamjenu ili popravak motora. Za to treba devet mjeseci, možda nešto kraće ili nešto duže ali definitivno ne manje od šest mjeseci”, rekao je izvor blizak Rosoboronexportu za britansku agenciju.

List Kommersant piše da je kvar na nosaču zrakoplova Vikramaditya otkriven tijekom probne plovidbe kad je brod plovio maksimalnom brzinom a oglasili su se alarmi. U tekstu se prenosi da je sedam od osam motora zakazalo kad je postignuta maksimalna brzina a da je problem s motorima nastao nakon što su Indijci odbili da se za izolaciju koristi azbest. Vikramaditya je nosač zrakoplova modificirane klase Kijev koji je 1987. pod imenom Admiral Gorškov bio uveden u službu tadašnje sovjetske mornarice a deaktiviran je 1996. godine. Modernizirani nosač trebao je biti isporučen Indiji za dan mornarice 4. prosinca.

“Ništa nam još nije službeno javljeno sa ruske strane. Tijekom probne plovidbe uvijek kruže glasine”, rekao je jedan od glasnogovornika indijske mornarice. “Što se nas tiče, dok nam Rusi ne jave o konkretnim problemima tijekom testiranja, datum isporuke još uvijek stoji”, dodao je on.

Indija je godinama veliki kupac ruske vojne opreme a prošle je godine na rusko oružje potrošila 1,6 milijardi dolara, što je 21 posto ruskog vojnog izvoza. Dmitrij Medvedev je 2011. dok je obavlja dužnost predsjednika Rusije zaprijetio da će narediti kupovinu stranog oružja ako ruska obrambena industrija ne bude u staju poboljšati kvalitetu svojih proizvoda. Ruska mornarica je od Francuske naručila dva broda za amfibijsko djelovanje, što je izazvalo oštre kritike ruske obrambene industrije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close