Rusija i Kuvajt spremni ulagati u europske obveznice

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2011. u 12:30

Rusija je danas signalizirala da je u načelu spremna kupovati španjolske državne obveznice kada članice eurozone budu na dnevni red stavile strategiju za prevladavanje dužničke krize, a i Kuvajt je naznačio da je voljan ulagati u Europu.

“Kada europske zemlje objave konkretnu i jasnu strategiju za izlaz iz krize, i ako se u okviru te strategije ukaže potreba za potporom Rusije i drugih zemalja BRIC-a, mi ćemo je pružiti”, izjavio je danas gospodarski savjetnik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Arkadij Dvorkovič. On je zajedno sa španjolskom ministricom gospodarstva Elenom Salgado sudjelovao na jednoj konferenciji u Moskvi i naknadno izvijestio da se Salgado sastala s bivšim ruskim ministrom financija Aleksejem Kudrinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Španjolska ministrica nije novinarima komentirala razgovore s ruskim dužnosnicima.

Takozvani “BRIC kvartet”, koji obuhvaća Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, labavi je savez velikih gospodarstava u nastajanju koja zajedno drže ogroman udio u svjetskim deviznim rezervama. U međuvremenu je i Kuvajt danas objavio da je spreman na različite vrste ulaganja u Europi. Uvjet je da su ona u skladu s kuvajtskim kriterijima kontrole rizika, prenosi državna novinska agencija KUNA riječi ministra financija Mustafe Al-Šamalija.

Kuvajt je šesti po veličini izvoznik sirove nafte u svijetu i jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Kuvajtski stabilizacijski fond KIA upravlja imovinom čija vrijednost premašuje 290 milijardi dolara. Fond, između ostalog, posjeduje udjele u Citigroupu, Daimleru i Poljoprivrednoj kineskoj banci. Upitan hoće li Kuvajt razmisliti o kupnji državnih obveznica članica eurozone, uključujući one talijanske, Šamali je KUNA-i u Pekingu izjavio: “Mi smo otvoreni za svaku mogućnosti ulaganja u svim dijelovima Europe, sve dok su ta ulaganja kompatibilna s našim kriterijima za kontrolu rizika i za ulaganja”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close