Protestna nota Vladi zbog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2010. u 16:30

Odbor poslodavaca pri Vijeću europskih regija i općina uputio je danas Vladi Republike Hrvatske protestnu notu kojom traži povlačenje Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi iz postupka, priopćila je Udruga gradova u RH.

Hrvatski sabor prihvatio je prijedlog Zakona u prvom čitanju u srpnju 2009. godine, a zadnji rok za upućivanje Konačnog prijedloga zakona u Sabor u drugo čitanje istječe krajem siječnja ove godine. Ako se prihvati takav zakon, socijalnim partnerima na lokalnoj razini bit će uskraćeno pravo pregovaranja o plaćama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, upozorava se u protestnoj noti.

U tom slučaju, osnovica za plaće utvrđivat će se na razini središnje vlasti, kroz pregovore Vlade sa sindikatima zaposlenih na državnoj razini, te nametnuti lokalnim socijalnim partnerima kao konačno rješenje, ističe Odbor poslodavaca pri Vijeću europskih regija i općina.

Protiv toga zakonskog prijedloga izjasnili su se Udruga gradova u RH, Udruga općina u RH, Hrvatska zajednica županija te Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, navodi se u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close