Profit UBS-a posrnuo 76 posto

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2012. u 10:55

Dobit UBS-a pala je u posljednjem kvartalu prošle godine za 76 posto zbog lošeg rezultata investicijskog odjela, izvijestila je danasta švicarska banka.

Neto dobit u zadnja tri mjeseca 2011. iznosila je 393 milijuna švicarskih franaka (430 milijuna dolara) i znatno je manja no što su analitičari očekivali. Razina poslovanja smanjila se i u ključnom odjelu za upravljanje imovinom i u posrnuloj investicijskoj banci, koja je zabilježila 256 milijuna franaka gubitka, uglavnom zbog slabog poslovanja s klijentima prošle jeseni kada su tržišta strahovala da bi Italija mogla biti gurnuta u bankrot.

Budući da dužnička kriza u eurozoni ne jenja, švicarska banka upozorila je da će poslovanje vjerojatno biti razočaravajuće i u naredna tri mjeseca. “Tradicionalno poboljšanje aktivnosti u prvom tromjesečju i obujam trgovanja možda se neće u potpunosti ostvariti, što bi se moglo odraziti na ukupnim rezultatima u idućem tromjesečju, i to ponajviše investicijske banke”, prognoziraju u UBS-u.

U cijeloj prošloj godini dobit je iznosila 4,2 milijarde franaka i smanjila se 44 posto u odnosu na 2010. UBS se nikada nije u potpunosti oporavio od financijske krize, kada ga je morala spašavati švicarska vlada. Banka je zabilježila velike gubitke za vrijeme financijske krize i recesije od 2007. do 2009., kada je njezin ukupni gubitak dosegnuo 39 milijardi franaka. Prošle godine UBS je izgubio dodatne dve milijarde franaka na neovlaštenim transakcijama jednog trgovca.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close