Prevarila ga Mariborska banka? Umjesto zemljišta za trgovački centar, prodali mu kamenolom

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2012. u 13:50

Slovenski poduzetnik Samo Majcenović prije nekoliko mjeseci zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu prijavio je Tomislava Blagusa, direktora KBM projekta zbog preprodaje jednoga od poduzeća za koje Slovenci sumnjaju da je poslužilo samo za izvlačenje novca iz posrnule Nove Kreditne banke Maribor, piše Jutarnji list.

Tomislav Blagus, direktor KBM projekta, kojemu je prije nekoliko dana policija pretražila poduzeće i kuću na temelju optužbi slovenskih vlasti da je jedna od ključnih figura u tzv. aferi Mariborska banka, mogao bi se zbog optužbi, povezanih s onima za koje ga terete Slovenci, naći i na udaru hrvatskih istražitelja.

Prema slovenskim optužbama zbog kojih je nedavno u Sloveniji, ali i Hrvatskoj, pretražen niz kuća i poduzeća, Blagus je zajedno s nekoliko visokopozicioniranih službenika NKBM-a po Hrvatskoj kupovao niz tvrtki čija su jedina imovina bila zemljišta i to po dvostrukoj cijeni od stvarne vrijednosti, a Slovenci sumnjaju da su prodavatelji tvrtki-zemljišta zapravo dio novca vraćali Blagusu i drugima koji bi na taj način izvlačili novac iz banke. Majcenović je Blagusa prijavio jer je jednu od tako kupljenih tvrtki dalje preprodao njemu, prevarivši ga da je zemljište građevinsko. „Rekao mi je da je najbolji projekt u Zadru tvrtka Bili galeb, te da se na nekretnini te tvrtke može izgraditi jedan veliki trgovački centar. Nagovarao me je, rekavši kako se za tu lokaciju interesira još desetak klijenata te da je odmah može prodati dalje, no da je bitno spasiti bilancu“, kaže Majcenović.

Majcenović je u ime svoje hrvatske tvrtke SAMO d.o.o. s Blagusovim Multiconsultom, 22. prosinca 2012., potpisao u javnobilježničkom uredu Anice Hukelj ugovor kojim se Bili galeb prenosi Majcenoviću za osam milijuna eura, a prema ugovoru, Majcenović je na sebe preuzeo kredit NKBM-a kojim je Bili galeb, odnosno zemljište. Kasnije je otkrio da zemljište uopće nije građevinsko, kako mu je Blagus predstavio u svojoj dokumentaciji, već je riječ o običnom kamenolomu na kojemu se ne može graditi.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close