Predsjednik Federacije BiH neće dati ostavku

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odbacio je mogućnost podnošenja ostavke ističući da ga ustavni sud Federacije BiH teško može smijeniti, pošto su političke stranke SDP BiH, oba bosanskohercegovačka HDZ-a i Savez za bolju budućnost najavile njegovu smjenu u parlamentu sljedećeg tjedna.

“Ostavku neću dati jer ne vidim kakvo bi to dobro donijelo ikome, osim nekolicini političara sumnjivog morala. Svoju dužnost sam obavljao časno i činit ću to i dalje. Vjerujem u državu Bosnu i Hercegovinu, njezin pravosudni sustav i poštovat ću isključivo odluke koje donese Ustavni sud FBiH”, rekao je Budimir u subotu za Dnevni list iz Mostara.

Dodao je kako ustavna procedura opoziva praktično onemogućava njegovu smjenu zbog čega poziva na rješavanje političke krize. “Ako nova koalicija prikupi 66 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podnijet će zahtjev Ustavnom sudu FBiH za moju smjenu. Po Ustavu FBiH, predsjednik Federacije BiH može biti smijenjen samo ako je zdravstveno nesposoban vršiti svoje dužnosti ili ako se ogriješio o Ustav FBiH”, dodao je Budimir i naglasio da u svome radu nije prekršio ustav FBiH.

Za cijelu je političku krizu nastalu pokušajem da se SDA i HSP BiH, čiji je član, zbaci s vlasti, Budimir je optužio SDP BiH i njegova predsjednika Zlatka Lagumdžiju. Po Budimiru, SDP će biti najveći politički gubitnik jer se postavio u bošnjački politički blok priznajući HDZ-u ekskluzivno pravo zastupanja Hrvata u BiH.

Mediji u BiH u subotu su najavili da će sljedećeg tjedna na izvanrednim sjednicama obaju domova Parlamentra Federacije BiH smijeniti Budimira i njegova potpredsjednika Mirsada Kebu (SDA) zbog protivljenja rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!