Poslovna klima u Njemačkoj ponovno raste, gospodarstvo dobiva na zamahu

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2012. u 12:40

Poslovno povjerenje u Njemačkoj u veljači je poboljšano četvrti mjesec zaredom i novi je dokaz da najveće europsko gospodarstvo dobiva na zamahu i uspješno odolijeva recesiji, pokazuje danas najnovije izvješće njemačkog instituta Ifo.

Ifo indeks poslovnog povjerenja uvećan je tako na 109,6 bodova, sa 108,3 boda u siječnju, objavio je njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo. Indeks poslovne klime u najvećem gospodarstvu eurozone dobiven je temeljem ankete provedene u približno 7.000 tamošnjih kompanija. Takvi podaci nadmašili su i očekivanja 47 ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali da će indeks u veljači dosegnuti 108,8 bodova.

“Netko je spominjao recesiju? Najnoviji Ifo indeks novi je dokaz da je njemačko gospodarstvo tek nakratko zastalo krajem prošle godine. Čvrsti ekonomski fundamenti i najnoviji pokazatelji, te ovotjedan, unatoč svim dugotrajnim zabrinutostima uspješno dogovoren novi paket pomoći za Grčku redom navješćuju u najmanju ruku stabilizaciju u njemačkom gospodarstvu”, tumači ekonomist nizozemske banke ING Carsten Brzeski. S ocjenom da gospodarstvo dobiva na zamahu slaže se i ekonomist Reiner Sartoris iz HSBC Trinkhausa.

“Uzlazni se trend u njemačkom gospodarstvu konsolidira. Malo pomalo gospodarstvo dobiva na zamahu, unatoč nepovoljnim utjecajima koje izazivaju južna Europa i cijene nafte, koje su značajnije porasle od početka godine. Sve u svemu Ifo nam daje vrlo pozitivnu sliku stanja, i to zbog ojačanih očekivanja a i poboljšane ocjene postojećih uvjeta”, tumači.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close