Popularnost tablet uređaja vrši pritisak na tržište PC-a

Autor: Tomislav Hrastovčak , 04. ožujak 2011. u 14:15

Globalne isporuke osobnih računala (PC) rast će po sporijoj stopi nego što se ranije očekivalo, budući da su kupcima sve zanimljiviji alternativni uređaji poput iPada, pokazuje istraživanje analitičke tvrtke Gartner, u kojem se tablet računala promatraju kao zaseban tržišni segment.

Prema najnovijoj procjeni, globalne isporuke PC-a dosegnut će 387,8 milijuna uređaja u ovoj godini, što predstavlja porast od 10,5 posto u odnosu na 2010. Usporedbe radi, Gartner je ranije prognozirao rast isporuka od 15,9 posto u 2011. Za iduću godinu se pak očekuje rast isporuka od 13,6 posto na 440,6 milijuna računala, dok se ranije prognoziralo povećanje od 14,8 posto. Gartnerovi analitičari svoje procjene temelje na očekivanoj slabijoj potražnji za prijenosnim računalima, pogotovo na kineskom tržištu, ali i sve većem zanimanju potrošača za tablet uređaje poput Appleovog iPada.

Analitičari podsjećaju kako su prijenosna računala bila glavni pokretač tržišta u posljednjih pet godina, dobrim dijelom zbog potrebe za pristupom internetu u pokretu. Međutim, korisnici danas sve više pristupaju internetu pomoću tableta i smartphonea, čime se smanjila nužnost za klasičnim prijenosnim računalima.

Osim konkurencije alternativnih prijenosnih uređaja, na usporavanje tržišta utječu i određena tehnička ograničenja laptopa. Iz Gartnera pritom misle na preveliku težinu prijenosnih računala i kratko trajanje baterija, što je ograničilo mobilnost kakva je korisnicima potrebna, pogotovo u vrijeme snažne eksplozije društvenih mreža, koje zahtijevaju konstantnu i brzu povezanost.

Gartner u ovoj i idućoj godini očekuje dvoznamenkasti rast isporuka u segmentu korporativnih korisnika, s obzirom da kompanije u svijetu imaju tendenciju zamjenjivati starije kompjutere novim. Međutim, analitičari upozoravaju kako se i u poslovnom okruženju tablet uređaji sve više upotrebljavaju kao alternativa osobnim računalima, što će u nekim slučajevima vjerojatno odgoditi zamjene starijih modela PC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close