Od ponoći skuplje gorivo

Kako se neslužbeno doznaje, Ina će od ponoći povećati cijene svih svojih derivata. Motorni će benzini na Ininim benzinskim postajama poskupiti za 22 lipe po litri, a kod dizelskih goriva poskupljenje će biti od 8 lipa u slučaju plavog dizela do 17 lipa po litri kod običnog dizela.

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od 6. rujna svoje dvije vrste eurosupera 95 prodavati po 22 lipe višoj cijeni - eurosuper BS 95 po 9,82 kune po litri (do sada 9,60 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,87 kuna (do sada 9,65 kuna). Nakon što je u protekla dva tjedna bio ispod 10 kuna po litri, eurosuper 98 od sutra će na Ininim postajama ponovno premašiti 10 kuna i koštati 10,17 kuna, što je 22 lipe više od dosadašnjih 9,95 kuna. Uz povećanje za 13 lipa po litri, cijene dvije vrste Inina eurodizela bit će iznad 9 kuna - eurodizel BS će se od ponoći prodavati po 9,05 kuna po litri (do sada 8,92 kune), a eurodizel BS class po 9,10 kuna (do sada 8,97 kuna).

Nova cijena običnog Ininog dizela od ponoći će biti 8,78 kuna, što je 17 lipa više od dosadašnjih 8,61 kunu. Cijena plavog dizela od sutra će biti viša za 8 lipa i iznosit će 5,58 kuna prema dosadašnjih 5,50 kuna. Loživo ulje ekstra lako poskupit će za 11 lipa, s dosadašnjih 6,25 kuna na 6,36 kuna po litri.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Korekcija cijena, sukladno Pravilniku, ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže može biti 3 posto. Iz Ine su pak poslijepodne objavili kako su u proteklom razdoblju kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu porasle do 4,97 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu je neznatno oslabio (za 0,4 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Ministarstvo gospodarstva je danas utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 6. do 19. rujna, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo. Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 36 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama. Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na web stranicama kompanije.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!