NIS u 2009. zabilježio gubitak od 37,6 milijardi dinara

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2010. u 14:45

Naftna industrija Srbije (NIS) je priopćila da je 2009. godinu završila s gubitkom iz poslovanja od 4,4 milijarde dinara.

Ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja s međunarodnim financijskim standardima, iznosio je 37,6 milijardi dinara, prenosi B92. Generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko kazao je da bi NIS u ovoj godini trebao ostvariti profit od 1,9 milijardi dinara. On je kazao da se pozitivni rezultati poslovanja u 2010. očekuju bez obzira na pad prodaje goriva na srbijanskom tržištu i slabljenje tečaja dinara.

Osnovni razlozi za gubitak NIS-a su, prema njegovim riječima, pad vrijednosti dinara u siječnju kao i isplata otpremnina za zaposlene. On je rekao da je NIS u periodu od veljače do prosinca prošle godine zabilježio dobit od 2,9 milijarde dinara, ali je kompanija na kraju godine, ipak, imala negativan rezultat zbog gubitaka koje je zabilježila u siječnju.

Poslovanje NIS-a u prvom kvartalu ove godine otežavao je pad vrijednosti dinara prema vodećim zapadnim valutama od oko 11,5 posto, naveo je Kravčenko, izražavajući očekivanje da će u drugom kvartalu 2010. godine doći do postupne stabilizacije dinara, kao i stabilizacije na tržištu naftnih derivata kada je u pitanju ponuda i potražnja.

On je naveo da je kompanija u prošloj godini uplatila 74 milijarde dinara poreza, što je za 20 milijardi više nego 2008. godine. Kravčenko je također izrazio očekivanje da će NIS biti spreman za izlazak na Beogradsku burzu u lipnju ove godine. Kravčenko je najavio da će NIS ove godine za investicije izdvojiti oko 378 milijuna dolara i to za modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu i rekonstrukciju oko 60 benzinskih crpki.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close