Moody’s snizio japanski kreditni rejting

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2011. u 10:40

Agencija Moody’s Investors Service snizila je u srijedu kreditni rejting Japana za jednu razinu, pojačavši pritisak na vladu u Tokiju da uvede reda u javne financije.

U Moody’su ističu da su snizili japanski rejting s ‘Aa2’ na ‘Aa3’ zbog velikih proračunskih manjkova i gomilanja javnog duga u razdoblju nakon recesije 2009. To je prvi put nakon potresa i tsunamija u ožujku ove godine da su velike agencije snizile japanski rejting. U Moody’su ističu da je prognoza za Japan stabilna.

Time je agencija izjednačila rejting Japana s onima Standard & Poor’s i Fitcha, koje su mu dodijelile ocjenu ‘AA-’, uz negativnu prognozu. Japanski dug otprilike je trostruko veći od BDP-a, budući da su vlade godinama ubrizgavale novac u gospodarstvo u uzaludnim pokušajima da zaustave njegovo dugotrajno slabljenje.

Slabašno gospodarstvo otežavalo je zajedno s naglim starenjem stanovništva i ukorijenjenom deflacijom nastojanja Tokija da ograniči zaduživanje. Tako će vlada u ovoj godini izdati nove obveznice, ovaj put kako bi pomogla u financiranju obnove nakon prirodne i nuklearne katastrofe u ožujku.

(Hina, pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

sve se poslaguje za ono iza govora Mr.Bernankea u petak ,,

New Report

Close