Milanović: Građani manje platežne moći imat će veće olakšice

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2012. u 09:30

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović jučer je ocijenio je kako je Europska unija platforma na kojoj će Hrvatska moći ostvarivati svoje interese. Milanović je u razgovoru za Dnevnik RTL-a rekao da je napravljen velik posao i da su mu jučer mnogi čestitali kad su građani na referendumu većinom odlučili da Hrvatska postane članicom EU-a.

“Ali”, dodaje, “možda nisam prvi kome treba čestitati. Svi smo napravili nešto za što vjerujemo da je dobro za Hrvatsku i to je platforma na kojoj ćemo ostvarivati svoje interese. Najsposobniji i najenergičniji među nama i oni željni izazova i dokazivanja imat će u EU-u prostor za dokazivanje i vući zemlju naprijed, a oni koji su sticajem okolnosti, subjektivnih i objektivnih, u težoj situaciji bit će barem na sigurnome zato što društvo mora ići naprijed, kazao je Milanović.

Rekao je da se djelomično slaže s komentarima analitičara koji slab odaziv birača tumače nepovjerenjem u državne institucije i političare navodeći da te institucije još uvijek treba graditi. Ponovio je, međutim, da prvi puta ulazimo u jednu organizaciju vlastitom voljom. ”Ta organizacija je politički, poslovno, regulatorno, ekološki najzahtjevnija kompozicija koju je čovjek ikada napravio, zahtjevnija i od SAD-a i od Japana i tu nije lako igrati po visokim pravilima. To je prostor za najbolje“, ocijenio je Milanović.

Iznio je i svoje opažanje da se na referendumu o Europskoj uniji pokazalo kako je stanovništvo koje je teritorijalno bliže državama članicama EU-a glasovalo više za, a oni koji su teritorijalno dalje bili su više protiv. Milanović je rekao da se tijekom mjesec dana nova hrvatska Vlada bavila regulatornim stvarima, uredbama, ustrojima i, naravno, radom na proračunu koji bi trebao biti gotov i prije zakonskog roka do kraja ožujka. ”Moramo poduzimati mjere, to je ono što je Hrvatskoj nedostajalo zadnje dvije godine“, dodao je te ponovio da će povećati PDV, ali i da će građani manje platežne moći imati veće olakšice od kojih će ”opipljive koristi imati svi s plaćama do osam tisuća kuna“. Napomenuo je i da prostor za pokretanje investicijskih ciklusa prije svega vidi u energetici i željeznicama.

Na pitanje kako doživljava kritike opozicije i na program ”clear start” odnosno program uvida u poslovanje ministarstva i javnih poduzeća, znači li to da ne vjeruje onome što je dobio u registaratoru bivše premijerke Jadranke Kosor te hoće li se s tim u vezi susresti s njom, Milanović je odgovorio kako im treba jasan uvid gdje su moguće uštede i gdje je moguće spriječiti curenje novca te da mjesto razgovora s Jadrankom Kosor može biti i neformalno, ako je prijeko potrebno i u njegovom uredu, ali prvenstveno u Saboru gdje opozicija djeluje javno. “Ne želim ponižavati ni odgurivati od sebe gospođu Kosor, ali isto tako ne želim sudjelovati u kampanji HDZ-a za predsjednika”, rekao je Milanović.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close