Markov: Dobili smo blagoslov države za posao sa Zarubežnjeftom

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2012. u 14:50

Predsjednik uprave Janafa Ante Markov ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je imao blagoslov vlade Jadranke Kosor za ulazak u konzorcij s ruskim Zarubežnjeftom te tajnovitom švicarskom off shore tvrtkom White Falcon Holding.

Štoviše, dogovor o suradnji s Rusima na podizanju profitabilnosti poslovanja Janafa pao je na sastanku međuvladine hrvatsko ruske komisije za trgovinsko gospodarsku suradnju mjesecima prije osnivanja konzorcija Zarubežnjeft Adria, u kojem Janaf ima 10 posto, ističe Markov koji je pojasnio i motivaciju za ulazak u posao s Rusima.

“Mi jesmo najprofitabilnija firma u većinskom državnom vlasništvu, ali činjenica je da je u trendu pad transporta sirove nafte koji želimo zaustaviti te smo s tim ciljem željeli potražiti alternativne načine da povećamo popunjenost naših naftovoda. Smatramo da je dobar koncept u kojem ćemo podržati sve one koji u Hrvatskoj traže naftu jer će oni koristiti Janaf za transport, i stoga smo sa Zarubežnjeftom potpisali Memorandum o razumijevanju za istraživanje i eksploataciju nafte,” izjavio je Markov. Uprava Janafa novinarima je podijelila dokumente u kojima se vidi da je o osnivanju zajedničke tvrtke Zarubežnjeft Adria i namjeri ulaska Janafa u vlasničku strukturu bio pismeno obaviješten bivši ministar Đuro Popijač u dopisu 10. listopada.2011. godine. Naime, Popijač to naime ovih dana navodno demantira, a za komentare danas ostaje nedostupan. Na novinarsko pitanje kako to da je Janaf ušao u konzorcij s off shore tvrtkom čije je vlasništvo kao i kompetencije za taj posao nepoznato, Markov je odgovorio da je navedenog partnera u konzorcij doveo Zarubežnjeft, te da Janaf na to niti je imao utjecaj niti je propitivao opravdanost suradnje s tim partnerom. Demantirajući medijske napise da se Markov osobno dobro poznaje i surađuje s navosnim vlasnikom White Falcon Holdinga Brunom Mlinarom, Markov je kazao da je Mlinar vidio samo nekoliko puta u životu, i to samo prilikom sklapanja zajedničke firme Zarubežnjeft Adria.

Markov također tvrdi da suradnja sa Zarubežnjeftom nema veze s oduzimanjem posla Ini, iako je Ina izgubila koncesiju za iste bušotine baš u vrijeme kad se ekipirao Zarubežnjeft Adria koji ima namjeru bušiti u kontinentalnoj Hrvatskoj, jer je bio jedini ponuditelj za posao na natječaju kojeg je raspisala Kosoričina vlada. Već na drugoj sjednici nova vlada natječaj je poništila, a premijer Zoran Milanović danas je na pitanja novinare hoće li Vlada istražiti što se događa u Janafu kazao da će istraživati sve što je od nacionalnog ineteresa, a Janaf to jest. No nija vlada ta koja će vršiti istrage, već istražna tijela. “Vlada nije istražno tijelo, ali je tijelo koje brine o nacionalnim interesima.

A opskrba energentima je itekako od nacionalnog interesa, jedan od najvećih. Energetska politika je prevažna stvar“, rekao je Milanović. Na pitanje ima li stoga u navedenom slučaju posla za DORH, Milanović kaže da se, kad god nema kristalno jasne informacije, suzdržava da drugima predbacuje moguću kaznenu odgovornost. ”To neka radi DORH”, kaže premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close