‘Komu ćemo prvom rušiti? Onima koji misle da će im druga vlast legalizirati’

Autor: Branka Suvajac , 06. lipanj 2012. u 16:00

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je da svi objekti koji su bespravno izgrađeni poslije 21. lipnja 2011. godine neće moći biti legalizirani.

“Pojasnite građanima, čije se prvo ruši?”, upitali su ga novinari nakon današnje sjednice Vlade. “Ovim zakonom nismo uopće definirali što se prvo ruši, njime smo samo pojednostavili i pojeftinili postupak legalizacije, učinili ga pravednijim nego što je dosad bilo. Ali ćemo, kada krenemo rušiti, rušiti prvo one koji sada grade ilegalno”, kazao je.

Vrdoljak kaže kako u Vladi nemaju podatak o tome koliko je danas takvih objekata i gdje se nalaze, ali ‘nažalost, nema ih malo’. “Nije u onim opsezima kakvi su bili devedesetih godina kada su se deseci tisuća objekata na godišnjoj razini pojavljivali u ovoj zemlji, ali i sada postoje oni, ‘ajmo reći, ne toliko dobri ljudi, koji unatoč tome što idemo sa zakonom o legalizaciji, misle valjda da neka druga vlast to može izlegalizirati. Njih ćemo prve srušiti”, poručuje Vrdoljak i dodaje: “Ljudi su navikli da ova zemlja bude neuredna, više neće biti”.

Budući da u prijedlogu zakona nije jasno navedena nijedna cifra, javnost zanima koliko će jeftinija biti legalizacija. “Obračuni i izračuni naknada uslijedit će nakon izglasavanja zakona u Saboru. Naknada se izračunava uredbom Vlade i bit će daleko jeftinija nego što je sada, a posebno pravednija s obzirom da nećemo izjednačiti poljoprivredne objekte s apartmanom udaljenim 50 metara od mora”, odgovara Vrdoljak.

Upitan zašto Vlada misli da će građani sada legalizirati više, ako im se ne prijeti rušenjem, Vrdoljak kaže: “Zato što im zakon to omogućava. Procedure su prije bile komplicirane i od građana se tražilo da u današnje vrijeme naknadu plate prije rješenja o legalizaciji. Danas nije vrijeme da od građana uzimamo novce za legalizaciju”. Upitan znači li to da će Vlada na neki način kreditirati građane da počnu legalizirati svoje objekte, odgovara: “Ne, nego ćemo im dati opciju da plate u roku od pet godina”.

“Svi oni objekti koji se ne budu legalizirali ili se ne budu mogli legalizirati, u drugoj fazi će biti rušeni. Sve što možemo, što je pristojno, dozvoljeno, ćemo legalirzirati, a sve ono što ostane ne može ostati u sivoj zoni, nego ćemo srušiti”, poručio je.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sve građevine su Hrvasko vlasništvo i neoprostivo je rušiti i uništavati Hrvatsku imovinu .

Kao prvo , trebalo bi kazniti inspektore koji su propustili sprečiti nedozvoljenu gradnju .

Ovo je smiješno, pa njegovi inspektori nisu u stanju izaći na teren ni mjesec dana od prijave bespravne gradnje.

Tipična licemjerna haensova tipčina……rušiti treba po redu…..njaprije onome tko je sagradio 1946. pa redom dalje a ne njegovim dvostrukim mjerilima……

Nakon ovakve izjave bi inače letio iz svake normalne vlade………

New Report

Close