Istraživanje: Koji mobilni operater u RH je najjeftiniji?

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2010. u 09:10

Udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga Telekom, u skladu sa svojim ciljevima, odlučila je korisnike telekomunikacijskih usluga upoznati s usporednim najjeftinijim cijenama korištenja pretplatničkih tarifa za privatne korisnike kod svih mobilnih operatera.

Naime, kako se navodi u priopćenju iz te udruge, operatori u pravilu nude priličan broj kompliciranih tarifa i opcija što prosječnom korisniku znatno otežava izračun i usporedbu. U tom smislu svim su mobilnim telekom operatorima postavili upit da im dostave izračune korištenja njihovih najjeftinijih tarifa prema jednakim kriterijima za sve, a omjer minuta poziva prema pojednim mrežama odredili su sukladno službeno objavljenim tržišnim udjelima operatora. Tarifni paketi (mali, srednji i veliki potrošač) koje su analizirali su zamišljeni i nisu povezani s potrošačkim navikama stvarnih korisnika jer o tome podaci nisu poznati.

Iz udruge Telekom su naglasili da je Hrvatski Telekom jedini potpuno surađivao s njima te im je Odjel za odnose s javnošću bez ustezanja dostavio tražene izračune za njihovu T-Mobile mrežu. Preostala dva mobilna operatora, VIP i Tele2, obavijestili su ih kako oni takve izračune ne rade, odnosno da iz cjelokupne ponude koja uključuje i druge usluge te mobilne telefone ne bi bilo moguće selektivno izdvajati ovakve izračune, pa su njihove cijene bili prisiljeni izračunati sami zbog čega su one informativne.

“Budući pojedini operatori nude akcije u kojima korisnik određeno vrijeme ima neke povlastice, a samim tim i jeftiniju cijenu korištenja, nužno je ukupni trošak korištenja sagledati za razdoblje od 24 mjeseca jer se određeni broj korisnika zbog raznih pogodnosti poput povoljnije kupnje mobilnih telefona ili smanjenja naknada u određenom razdoblju odlučuje upravo za sklapanje dvogodišnjeg ugovora”, poručuju iz udruge Telekom.

Nakon prikupljenih podataka i izračuna u udruzi Telekom zaključili su da, kad se gleda korištenje u razdoblju dvije godine, u njihovom zamišljenom najmanjem paketu komuniciranja najmanje cijene od svih tarifa koje je trenutno moguće aktivirati nudi Tele2, u srednjem paketu VIP, dok u zamišljenom najvećem paketu najjeftiniji tarifni paket ima T-Mobile.

“Zanimljivo je primijetiti da je u najmanjem zamišljenom paketu iznimno mala razlika troškova dvogodišnjeg korištenja VIP i Tele2 najjeftinijih pretplatničkih tarifa za privatne korisnike – prosječno samo 2,50 kuna mjesečno”, navodi se u priopćenju iz Udruge Telekom.

(pd)




Komentari (3)
Pogledajte sve

OT: Usporedba ne uzima u obzir ostale cijene, te stoga nije baš sasvim ispravna: gdje je roaming, data promet, jačina mjreže, moguće besplatne poruke, zašto se isključuje pre-paid i Tomato?

@StockholdR, 100 kn?! Pa kud tak puno – s motorolom može i djabe

Mali potrošač je njima 200kn mjesečno?! MOLIM???
Ko imalo pazi na troškove može bez problema sa 100kn mjesečno, pretplata ili bonovi, svejedno.

New Report

Close