INsig2 prva hrvatska tvrtka s pravom sudjelovanja na NATO natječajima

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2010. u 12:20

Predstavnici tvrtke INsig2 prošlog su tjedna u Bruxellesu potpisali sporazum o suradnji s NATO-ovom agencijom NC3A, odgovornom za nabavku naprednih ICT tehnologija i infrastruktura.

Uz direktora Gorana Oparnicu te prokuristu Marjana Biškića iz tvrtke INsig2, događaju su prisustvovali i hrvatski vojni predstavnik, general-bojnik Drago Lovrić te Dražen Hrastić, zamjenik hrvatskog veleposlanika pri NATO-u. Sporazum je sa strane NC3A potpisao generalni direktor agencije, Georges D’Hollander. Ovim je događajem INsig2 postala prva hrvatska tvrtka kojoj su službeno otvoreni natječaji u sklopu NATO-a, s obzirom na to da na službenim tenderima saveza mogu isključivo sudjelovati tvrtke koje su prošle neophodnu provjeru i kvalifikaciju.

Proces prijave za mogućnost sudjelovanja u NATO tenderima uključuje niz strogih kriterija koje je INsig2 uspješno zadovoljio. Uz jamstvo o likvidnosti poslovanja i detaljne informacije o proizvodima i uslugama, tvrtke-kandidati moraju podastrijeti i opise uvjeta poslovanja, kao i partnere i dobavljače s kojima surađuju. Kako se radi o vojnom savezu, proces uključuje i temeljitu provjeru sigurnosti, odnosno povezanosti tvrtke s drugim tržišnim, vojnim i političkim entitetima, stoji u priopćenju za medije.

Osvrćući se na prošlotjedni događaj Goran Oparnica, direktor tvrtke INsig2, napomenuo je kako je vrlo zadovoljan postignutim sporazumom no ujedno je istaknuo kako je ovo tek prvi i neophodni kvalifikacijski korak u poslovanju s državama-članicama saveza. “Ovo je vrlo veliko postignuće i ponosni smo što smo prva hrvatska tvrtka koja je ostvarila pravo sudjelovanja na NATO natječajima. No, tek sada slijedi pravi izazov, budući da ćemo se za projekte ravnopravno natjecati na izuzetno konkurentnom tržištu na kojem sudjeluje čitavo mnoštvo snažnih tehnoloških tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u ovom sektoru”, istaknuo je Oparnica.

Agencija NC3A osnovana je 1996. godine s ciljem osiguravanja podrške u planiranju, dizajniranju, integraciji i pružanju tehničkog savjetovanja u operacijama vezanim uz napredne tehnologije u sklopu saveza. Uz elektroničko ratovanje i kibernetičku obranu, Agencija radi i na područjima poput proturaketne obrane, zrakoplovnog elektroničkog nadzora i uzbunjivanja te koordinaciji implementacije temeljnih komunikacijskih i informacijskih sustava.

Tijekom vojnih operacija NC3A je zadužena za pružanje izravne tehničke potpore svim autoritarnim tijelima NATO-a. Smještena je na dvije lokacije, u Bruxellesu i Haagu, ima blizu 700 zaposlenika te na godišnjoj razini realizira nabavu u vrijednosti od oko 300 milijuna eura.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close