I nakon Hroka ostaju “crne liste” građana

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2006. u 10:30

Iako je Hrvatski registar obveza po kreditima građana (Hrok) još od lipnja u testnoj upotrebi, banke još nisu odlučile kada će se službeno početi s razmjenom. Kako doznaje Jutarnji list, to bi najranije moglo biti krajem idućeg mjeseca. Istodobno, crne liste dužnika se i dalje razmjenjuju na stari način, a kako se očekuje, još će neko vrijeme paraleno živjeti i nakon početka rada Hroka.
Crne liste, na kojima se prema nekim procjenama nalazi oko 150.000 građana, dosad su pokazale puno “rupa”. Tako su se na listama, o čemu smo već pisali, pogreškom našli neki građani koji su davno zatvorili svoje račune. Banke su istodobno zanemarile dobre običaje obavještavanja svojih klijenata o mogućem dugu, a na listama su istu težinu kazne – nemogućnosti dizanja kredita, dobivali oni s dugom od 100 kuna kao i oni od nekoliko stotina tisuća kuna.
Dvadesetak banaka, doznaje se u Hroku, za sada samo unose podatke u Registar, a kako su crne liste funkcionirale na poseban način, one će neko vrijeme morati ostati u upotrebi. Inače, sve europske zemlje imaju sustav evidentiranja neurednih dužnika.
(jutarnji.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close