Hercegovačkoj banci ukinuta dozvola za rad

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2012. u 20:40

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) ukinula je dozvolu za rad Hercegovačke banke iz Mostara, koja je dulje od 11 godina bila pod privremenom upravom nakon što je međunarodna uprava naložila njezinu blokadu sumnjajuću u zloporabe.

Hercegovačka je banka bila dobila privremenu upravu nedugo nakon pokretanja projekta hrvatske samouprave, kojim je HDZ BiH nastojao osporiti tadašnju vlast u BiH. Kako je u četvrtak priopćila FBA, tijekom privremene uprave poduzimani su napori na očuvanju imovine i iznalaženju potencijalnog investitora za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke. “Budući banka u proteklom razdoblju nije ispunila minimalne zakonske uvjete za poslovanje, Agencija za bankarstvo FBiH ukinula je bankarsku dozvolu za rad Hercegovačke banke d.d. Mostar, otvorila postupak likvidacije i za likvidacijskog upravitelja imenovala Nikolu Fabijanića”, navodi se u priopćenju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Privremena uprava u Hercegovačku banku d.d. Mostar uvedena je Odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Wolfganga Petritscha 5. travnja 2001.godine i za privremenu upraviteljicu imenovana je Toby Robinson. Potkraj 2006. okončan je njezin mandat. Za navodne zloporabe u Hercegovačkoj banci i pronvjere proračunskog novca iz Republike Hrvatske, koji je stizao za Hrvate u BiH, vođen je sudski postupak protiv bivšeg člana predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića. On je prvostupanjskom odlukom suda osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, nakon čega se sklonio u Hrvatsku.

Prizivno vijeće Suda BiH poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno. HDZ BiH je 3. ožujka 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu u BiH kojom je nastojao osporiti vlast u BiH, a sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz poduzeća u vlasništvu Hercegovačke banke.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close