HDZ-ovci protiv izmjena Zakona o porezu na dobit

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2011. u 10:40

Hrvatski sabor nastavio je jutros pojedinačnu raspravu o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o dobiti, kojima bi se poduzetnicima uvele porezne olakšice za reinvestiranu i zadržanu dobit te za nova zapošljavanja.

Kao i sinoć, HDZ-ovi zastupnici isticali su da zakon ništa ne rješava, da je populistički, dok su SDP-ovci uzvraćali da neprihvaćanje njihova prijedloga samo potvrđuje da vladajuća većina nema namjeru nešto radikalno mijenjati u poreznoj politici te na taj način pomoći poduzetnicima i građanima. “Zakon ima populističku notu. Zgodno ga je čuti i vidjeti, ali nešto bitno se neće riješiti”, poručio je Boris Kunst (HDZ), napominjući da je Vlada smanjila stope poreza na dobit i time povećala plaće onima s najmanjim primanjima.

“Zakon nije ni pisan da bi se njime nešto rješavalo”, kazala je i Nevenka Majdenić (HDZ), ocjenjujujući da ga je SDP predložio samo u predizborne svrhe, i sam svjestan da njime neće ništa postići. Takve je tvrdnje HDZ-ovaca odbacio Slavko Linić (SDP). “Vaša predsjednica Vlade poziva nas na suradnju, a sve što mi predložimo vi proglašavate nepismenim i glupim. Nastojim komunicirati s vama, a vi vrijeđate”, poručio je HDZ-ovcima, istaknuvši i da njihova politika Hrvatsku vodi u katastrofu.

Ivo Jelušić (SDP) ističe da je riječ o prvom u nizu zakona koji SDP nudi kao rješenje za smanjenja ogromne nelikvidnosti i pokretanje investicijskog ciklusa. Upozorio je da neplaćena potraživanja trenutačno u Hrvatskoj iznose 36 milijardi kuna, a zaposlenost od 41 posto među najnižima je u okruženju.

Promjene negativnih trendova nema bez promjene porezne politike koja će dugoročno pomoći i državnom proračunu, poručili su SDP-ovci koji tvrde da vlada misli samo na to kako će preživjeti ovu godinu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close