GfK: Europski i američki građani preferiraju investiranje s malom stopom rizika

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2009. u 11:35

Ukupno 91 posto građana Zapadne Europe preferira investiranje s malom stopom rizika

Približno polovina Europljana i gotovo 7 od 10 građana SAD-a stavilo je raspoloživ novac na štednju, dok istovremeno, na oba ova područja opada udio građana koji ne štede, pokazuju najnoviji rezultati Investment Barometra što ga GfK Custom Research provodi za potrebe Wall Street Journal Europe.

Ukupno 91 posto građana Zapadne Europe preferira investiranje s malom stopom rizika. Isti taj podatak za zemlje Centralne i Istočne Europe iznosi 84 posto, a za SAD je 81 posto, pokazuje GfK-ovo istraživanje. Investiranje s visokom stopom rizika prihvaća pak 16 posto građana u Švedskoj i SAD-u. Suprotno, kod Nijemaca i Talijana samo 3 posto preferira investiranja s visokim rizikom koja nude i visoke stope povrata ulaganja.

Usporedba s ranijim ponašanjem pokazuje zaokret prema sigurnosti, navode iz GfK. U jesen 2007. godine, kada je provedeno isto takvo istraživanje, 43 posto zapadnih Europljana stavilo je svoj novac u banke tj. štedne depozite. Danas je takvih čak 60 posto. Isti se trend pokazao i u SAD-u gdje 68 posto građana sada ulaže raspoloživ novac u razne oblike štednih depozita banaka, a prije 18 mjeseci bilo ih je samo 52 posto. U Njemačkoj je postotak štediša u porastao za 15 posto. Općenito, kao opcija štednje odnosno investiranja raste i popularnost životnih osiguranja. Na trećem mjestu, ali s dosta manjim udjelom su “equity” fondovi, pokazuje istraživanje.

Istraživanje iz 2007. godine pokazuje postojanje značajnog udjela privatnih osoba koje nemaju nikakav oblik štednje ili investiranja i to 42 posto u Zapadnoj Europi i 32 posto u SAD-u. Danas je taj udio značajno manji i u Zapadnoj Europi iznosi 29 posto, a u SAD-u tek 8 posto.

Kada se promatra akumulirano privatno bogatstvo, vode građani u SAD-u gdje ima oko 38 posto ispitanika čija privatna imovina prelazi 50 tisuća dolara. Iz te grupe oko 30 posto iskazuje da im je imovina veća od 75 tisuća dolara. Svega 8 posto je reklo da nema privatne imovine odnosno ušteđevine. U Zapadnoj Europi svega 7 posto ispitanika navodi da su za “crne dane” uštedjeli više od 50 tisuća eura. Za Istočnu Europu taj podatak pada na samo 4 posto.

Unutar Zapadne Europe, Belgija i Švedska su jedine zemlje gdje ima više od 10 posto građana sa štednjom većom od 75 tisuća eura. Sa samo 2 posto na dnu liste su Španjolci i Nijemci kojima imovina prelazi 75 tisuća eura. Ukupno uzevši, oko 50 posto svih građana Zapadne Europe – privatnih investitora, iskazuju da njihova imovina/štednja iznosi manje od 25 tisuća eura, a njih 2 posto nemaju baš ništa. Bez štednje za crne dane je gotovo 62 posto građana Centralne i Istočne Europe, ističu u GfK-u.

Istraživanje je proveo GfK Custom Research u ožujku i travnju ove godine na ukupno 11.000 tisuća ispitanika u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close