GALERIJA: Pogledajte kako nastaje jedna od najpoznatijih hrvatskih krema

Autor: Marsela Glavina , 04. lipanj 2012. u 09:45

Jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvoda ove godine slavi svoju 35. obljetnicu postojanja na tržištu. Radi se o Melemu, originalnoj hrvatskoj kremi namijenjenoj njegovanju kože i rješavanju kožnih problema.

Povodom te obljetnice u Nevi, poduzeću koje stoji iza ovog autentičnog hrvatskog proizvoda, dozvolili su nam da zavirimo u njihovu tvornicu u kojoj se proizvodi jedna od najpoznatijih hrvatskih krema te nas detaljnije upoznali s cijelim proizvodnim procesom – ali i povijesti proizvoda.

Proizvodni pogoni Neve nalaze se u Rakitju, nedaleko od Zagreba. Osim Melema, tu se proizvodi i zubna pasta Plidenta te kozmetika Rosal. Od 2004. godine Neva posluje u sklopu Atlantic Grupe.

Priča o nastanku

Melem je stvorio inovator Ninko Nikšić prema vlastitoj recepturi još davne 1977. godine. Nikšić je kao diplomirani kemijski inženjer tijekom svoje karijere boravio u Njemačkoj i Australiji, a prigodom posjete tiskari Vjesnik, jedan od radnika ispričao mu je kako je na bivšem radnom mjestu u Švedskoj uvijek dobivao kremu kojom su radnici njegovali ruke kako bi tijekom cijelog dana bile zaštićene. Nikšić se zainteresirao za tu ideju i razvio inovativnu recepturu za novu kremu koju je nazvao Zagrebački Melem, prema tradicionalnom nazivu za farmaceutske pripravke za vanjsku uporabu.

Nakon pripajanja Atlantic Grupi 2004. godine Melem se dublje afirmirao jer su se počele primjenjivati sofisticiranije tehnologije u samom procesu proizvodnje, dok se prije toga više radilo o svojevrsnoj obrtničkoj proizvodnji, ističe Daniela Živković Simić, brend menadžerica za Melem.

Što je Melem?

S obzirom na dugoročnu tradiciju postojanja na hrvatskom tržištu, danas vjerojatno nema osobe koja nije čula za Melem i njegovo djelovanje. Riječ je o originalnoj hrvatskoj kremi namijenjenoj svakodnevnoj njezi kože. Osvojio je i brojne nagrade, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Osim toga, Živković Simić kaže kako Melem posjeduje i brojne certifikate a jedan od njih je i FDA certifikat dobiven u Americi te certifikat koji mu je dodijelila bolnica iz Kopra gdje je ispitana djelotvornost Melema na rodiljama te potvrđena njegova mikrobiološka sterilnost, djelotvornost i neškodljivost i za majku i za dijete. Osim toga, Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Melemu certifikat Izvorno hrvatsko.

Kvalitetu dodatno, kaže, potvrđuju i ISO certifikati koje koje Neva posjeduje za svoje proizvode, uključujući i Melem (ISO 9001:2000 te ISO 14001:2004).

Tajnu formulaciju koja omogućava široku primjenu nam, dakako, nisu htjeli otkriti, no poznato je da je Melem baziran na prirodnim sastojcima kao što su vazelin, lanolin, pčelinji vosak i ricinusovo ulje i da ne sadrži sadrži konzervanse, silikone i kortikosteroide (i upravo je zbog toga, kažu, namijenjen svim dobnim skupinama).

Melem je dostupan u nekoliko oblika: Melem od 10 i 35 mililitara, Melem u sticku i Melem u tubi 50 ml, koji je tek odnedavno prisutan na tržištu.

Ranije je Melem bio dostupan samo u ljekarnama, a od 2004. godine on se počinje prodavati i u trgovinama i drogerijama. Osim toga, u početku je naziv proizvoda bio Zagrebački melem no s obzirom na regionalno širenje izvan granica Hrvatske naziv je preimenovan u Melem.

Osim na hrvatskom tržištu, Melem je prisutan i u inozemstvu. Na izvoz otpada oko 20 posto a najviše se izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, osobito u Bosnu i Hercegovinu. Određeni segment potrošača postoji, tvrde u Atlanticu, čak i u Americi. Američkim je potrošačima Melem dostupan u specijaliziranim trgovinama, a mogu ga kupiti i putem online trgovine.

Proces proizvodnje

Kroz tvornicu u Rakitju proveo nas je rukovoditelj proizvodnje, Darko Kolezarić, koji nas je i detaljnije upoznao sa samim proizvodnim procesom.

Cijeli je proizvodni proces vrlo sofisticiran i bazira se na inovativnoj tehnologiji dok se ručni rad nastoji svesti na minimum. Postoje dvije velike prostorije, u jednoj se nalazi mješalica koja je zadužena za miješanje smjese namijenjene Melemu u tubi i u sticku, dok se u drugoj prostoriji nalaze strojevi za punjenje i oblikovanje Melema u teglici i u sticku. Većina se poslova odvija automatski dok se ručni rad svodi na zatvaranje teglica i pakiranje u kartonsku ambalažu te celofaniranje. Na kraju se proizvodi pakiraju u kutije koje se potom šalju na prodajna mjesta.

Melem u brojkama

Godišnje se proizvede oko 1.000,000 komada Melema, dok se na dnevnoj bazi u prosjeku proizvede oko 6.000 komada Melema u teglici. Na izvoz Melema otpada oko 20% ukupne prodaje Melema. Melem se, kao i ostali proizvodi, proizvodi samo u određenim danima, prema potrebi i stanju zaliha.

Povodom obljetnice Melem je dobio i novo ruho, odnosno posebnu limitiranu ambalažu za svako godišnje doba. Trenutno je na tržištu dostupan Melem ljeto.

Tu, poručuju, ne misle stati samo na postojećim proizvodima već planiraju i dalje razvijati liniju Melem proizvoda kako bi što većem broju potencijalnih i postojećih potrošača omogućili cjelokupnu njegu kože. Što se Melema u budućnosti tiče, Živković Simić nam je otkrila kako postoje neki konkretni planovi, a u planu je zasigurno proširenje asortimana, razvoj novih oblika i daljnji prodor na strana tržišta.



Foto: Melem



Foto: Melem

Komentari (1)
Pogledajte sve

…nigdje ne vidim natuknicu….sponzorirani članak….?

New Report

Close