Europske burze ojačale pa se spustile

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2012. u 14:45

Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak u ojačale, no ponešto su se spustile s ranije dosegnutih razina nakon što su objavljeni rezultati aukcije španjolskih državnih obveznica.

Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,7 posto, frankfurtski DAX 0,58 posto, a pariški CAC 0,22 posto. Indeksi su se spustili s nešto viših jutrošnjih razina, nakon što su objavljeni rezultati aukcije španjolskih državnih obveznica. Španjolska je uspješno emitirala 2,5 milijarde eura vrijedne 2-godišnje i 10-godišnje obveznice, i to u skladu s najvišim planiranim iznosima, no bila je primorana zadužiti se uz višu cijenu unatoč solidnoj potražnji.

Tako je prinos po 10-godišnjim obveznicama porastao s prosječnih 5,403 posto koliko je iznosio na aukciji u siječnju na 5,743 posto. Investitori strahuju da bi Španjolska mogla imati veći od ciljanog proračunski deficit, a brine ih i stabilnost tamošnjeg bankarskog sustava, opterećenog lošim zajmovima.

Te zabrinutosti ojačalo je financijsko izvješće španjolske banke CaixaBank, koja je izvijestila o padu neto profita u prva tri ovogodišnja mjeseca za 84 posto. Cijena njezine dionice oslabila je 1,5 posto. No, jačaju cijene dionica industrijskih kompanija, u prosjeku za 0,7 posto. Najveća dobitnica je dionica švedskog SKF-a, koja je u plusu 5 posto, objavivši procjenu da bi potražnja u SAD-u i Aziji za njegovim industrijskim proizvodima mogla porasti, dok je u Europi stabilna. „Osjeća se pozitivno raspoloženje na tržištu, no trguje se oprezno“, kaže Ed Woolfit, čelnik investicijskog društva Trading at Galvan. Na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks jutros spustio 0,82 posto, na 9.588 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close