Ekspresne ostavke Walmartovih menadžera u Kini

Autor: Vesna Sesvečan , 18. listopad 2011. u 09:50

Ovoga se tjedna najveći trgovački lanac na malo u Kini, američki Walmart, suočava s prvom ozbiljnom aferom i ostavkama izvršnog direktora Walmarta Kina Eda Chandaloa i više potpredsjednice za ljudske resurse Clare Wong zbog takozvanih “osobnih razloga” koji, po riječima glasnogovornika Walmarta Azija Anthonyja Rosea, “nisu povezani s istragom”.

A sve je započelo prije tjedan dana nakon što je kompanija bila prisiljena zatvoriti više desetaka trgovina u središnjoj Kini slijedom optužbi da su prodavaonice u protekle dvije godine pod svinjetinu organskog podrijetla prodavale meso životinja koje su jele nedopuštene sastojke koji mogu biti opasni po zdravlje. U međuvremenu, vlasti u Chongqingu, glavnom gradu u jugozapadnoj Kini, uhitile su dva zaposlenika Walmarta Kina i zadržale na ispitivanju još njih trideset i sedmero. “Posljednjih nekoliko dana radilo se na promjenama u našim trgovinama,” objašnjava Anthony Rose i dodaje kako će se trgovine ponovno otvoriti 25. listopada, ne otkrivajući pojedinosti na kakvim se promjenama radilo.

“Zaista je teško reći jesu li ostavke posljedica ‘krive svinjetine’”, promišljanja su Torstena Stockera, kineskog analitičara trgovine na malo iz Monitor Groupe. “Još uvijek nije jasno što se doista dogodilo u Chongqingu, ali je očito da to utječe na poslovanje u Chongqingu i ima utjecaj na cjelokupno poslovanje. Bilo koja promjena vodstva kao što je ova nije dobra stvar”, dodaje Stocker. “Walmartovi problemi slični su problemima ostalih rivala, posebice inozemnih tvrtki”, rekao je Alex Wong, direktor Ample Finance Groupa. Walmartov slučaj nije usamljen. I neki drugi zapadni menadžeri i privatno su se žalili kako su njihove tvrtke predmet strožih ograničenja nego lokalne kineske kompanije.

U međuvremenu, kompanija je predsjedniku i glavnom izvršnom direktoru Walmarta Azija Scottu Priceu dodijelila dodatnu ulogu lidera kineske divizije čije imenovanje stupa na snagu odmah i traje sve dok se ne imenuju novi glavni izvršni direktor za kineske operacije.

Ed Chan, sada bivši predsjednik i glavni izvršni direktor Walmarta Kina, diplomirao je na sveučilištu u Chicagu i magistrirao na Sloan School of Management pri Massachusetts Institute of Technology. Svoju karijeru Chan započinje kao analitičar u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Company u San Franciscu i Hong Kongu kojoj ostaje vjeran dvije godine, nakon čega odlazi u Bertelsmann Music Group (BMG), jedinicu Bertelsmann AG-a gdje radi kao menadžer korporativnog razvoja sa sjedištem u New Yorku. Kasnije biva promoviran u glavnog izvršnog direktora BMG Taiwan i BMG Hong Kong i China. Chan napušta Bertelsmann AG kako bi prihvatio mjesto glavnog izvršnog direktora Wellcome Supermarket divizije na Tajvanu. Prije dolaska u Walmart, Chan se pridružuje Dairy Farm Management Services Limited gdje služi kao regionalni direktor odgovoran za poslove u Hong Kongu, Tajvanu i Koreji. U studenome 2006. godine Chan se pridružuje Walmartu Kina kao predsjednik i izvršni direktor.

Glavni izvršni direktor Walmarta Azija Scott Price u svom je priopćenju u ponedjeljak naglasio da je Kina jako Walmartovo tržište. “Nedavno smo proslavili našu 15. obljetnicu u Kini i u našem se poslovanju zaista ima mnogo za slaviti”, rekao je Price koji se Walmartu pridružio 2009. godine iz DHL Expressa Europe gdje je držao pozicije glavnog izvršnog direktora DHL Expressa Asia Pacific i predsjednika DHL Expressa Japan. Prije nego što se pridružio DHL-u, Price je deset godina proveo u Coca-Coli obnašajući razne funkcije, uključujući funkciju menadžera za Japan te menadžera i direktora za Kinu što uključuje Hong Kong, Makao i Mongoliju.

Komentirajte prvi

New Report

Close