Eko-Kvarner o lokacijama LNG terminala

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2008. u 17:30

Udruga “Eko-Kvarner” poslala je danas tvrtki “Ekonerg”, izrađivaču Preliminarne studije za izbor lokacije terminala ukapljenoga prirodnog plina (LNG), primjedbe i dodatna pitanja vezana uz tu studiju na temelju dogovora postignutog na posljednjoj sjednici Vladina povjerenstva za tu problematiku, stoji u današnjem priopćenju te udruge.

Osnovna je primjedba te udruge što se, kako navodi, ne može utvrditi kako su nastale brojčane ocjene za vrednovanje lokacija po 13 kriterija. To onemogućuje provjeru kriterija po kojima su ocijenjena pojedina mjesta, ističe “Eko-Kvarner” i dodaje kako, po stručnim ocjenama, vrednovanje lokacija po pojedinim kriterijima nije sasvim objektivno te da se primjećuju nelogičnosti i nedosljednosti pojedinih ocjena. Kad je riječ o u Studiji vrlo dobro ocijenjenoj lokaciji terminala kod petrokemijskih pogona u Omišlju na Krku, “Eko-Kvarner” ističe da morskim organizmima na tome mjestu prijeti velika opasnost. Dodaje da taj zaključak temelji na dobivenim podacima o projektu terminala po kojima bi se on za replinifikaciju ukapljenoga prirodnog plina u sekundi uzimalo od 15 do 18 prostornih metara vode, koja bi se u more vraćala pet Celzijevih stupnjeva hladnija, što bi uzrokovalo velike promjene u biološkoj raznolikosti Kvarnera.

Osim toga, pogoni se zbog algi i školjaka čiste velikom količinom kemikalija koje bi okolišu također učinile nepopravljivu štetu, upozorava “Eko-Kvarner”. Kad je riječ o okolišu, prednost izgradnje terminala u Omišlju, ako se unatoč svim primjedbama donese takva odluka, jest zamjena dosadašnjih energenata ukapljenim plinom u pogonima HEP-a i Ine u Urinju, u blizini Rijeke. Time bi se, tvrdi se u priopćenju, smanjilo zagađenje zraka na Kvarneru. Uz ocijenjene lokacije na obali, treba ocijeniti i lokaciju na pučini “off-shore terminal”. Ako se to ne učini i ako se ne predstave kriteriji po kojima su bodovane lokacije, “Eko-Kvarner” smatra da Vladino povjerenstvo o lokaciji može donijeti odluku samo na temelju nepoznatih kriterija i podataka.
(Hina)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je totalno smiješno.Analizu za eko kvarner radila je osoba koja nema pojma o investiciji na Omišlju.To je zatvoreni proces proizvodnje koji more hladi za minimalno jedan stupanj.Radi se o tome da se ta hladna voda iskorištava za hlađenje,a da ne govorim o iskoristivosti toplinske energije.Pametnome dosta,o ovome će i struka reći svoje!

New Report

Close